Race tegen de klok: redders aangekomen bij uitgehongerde leeuwen in Soedan

Een uitgemergelde leeuwin in de zoo in Khartoum, Soedan.
AP Een uitgemergelde leeuwin in de zoo in Khartoum, Soedan.
De beelden van uitgemergelde leeuwen in een dierentuin in Soedan schokten vorige week de wereld. Intussen is een reddingsteam van dierenrechtenorganisatie Four Paws aangekomen in de zoo. De dierenvrienden zetten alles op alles om de graatmagere en versufte leeuwen van de dood te redden. Het is een race tegen de klok.

Door de grote armoede in het land had het Al Qurashi Family Park in Khartoum geen geld meer om de leeuwen eten te geven. Experten en dierenartsen van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Four Paws vroegen aan de Soedanese autoriteiten toestemming om in actie te komen. Met succes. 

Extreem

Het team wachtte geen seconde en kwam maandag aan in de dierentuin, gepakt en gezakt met materiaal en medicatie. Wat ze ter plaatse aantroffen, was nog gruwelijker dan de beelden die ook zij eerder met afschuw hadden bekeken. De confrontatie met de verwaarloosde dieren was keihard. “Ze zijn extreem ondervoed. We hopen dat het niet te laat is voor hen”, schreef de organisatie op Facebook. 

Four Paws

Kritiek

Voor één van de vijf leeuwen kwam alle hulp helaas al te laat. Het dier is bezweken. Twee andere leeuwen verkeren in kritieke toestand, met de rest gaat het naar omstandigheden iets beter. Het team zet alles in het werk om de zwakste dieren erdoor te krijgen.

Kandaka, de leeuwin die er het ergste aan toe is, kreeg intussen een intensieve en levensnoodzakelijke behandeling tegen uitdroging. Een reeks infusies van vocht, vitaminen en mineralen. “Ze is een vechter. We hopen dat ze zal overleven”, klonk het dinsdag bij Four Paws. 

Four Paws

Rechtkrabbelen

Na urenlange infusies kwam er alvast een sprankeltje hoop. De leeuwin kon zowaar weer voorzichtig rechtkomen en zelfs een stukje – wiebelig - stappen. En nóg hoopgevender: ‘s nachts kon ze ook weer zelfstandig een beetje eten. Het team gaf haar een kleine hoeveelheid kattenvoer in blik – de beste voeding om weer te starten na zo’n lange tijd van ernstige ondervoeding.

Als de dieren de eerste zorgen goed doorkomen, kan voorzichtig nagedacht worden over de plannen op lange termijn. Four Paws wil verschillende scenario’s met de autoriteiten in Soedan bespreken. Mogelijk worden sommige of alle dieren overgebracht naar één van de speciale opvangplaatsen van Four Paws voor katachtigen. Maar zover zijn we nu nog niet.

AFP
REUTERS
Four Paws
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
AFP
AFP
Four Paws
Four Paws
AFP10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leslie Depessemier

  Dit is hartverscheurend Als dierenvriend kan je zoiets gewoon niet vatten. Als er geen geld meer is voor eten vraag dan op zijn minst om hulp in plaats van die arme zielen gewoon te laten creperen!!! Gelukkig dat er organisaties als Four Paws bestaan. Ik heb alvast een donatie gedaan. Ze doen goed werk en alle beetjes helpen. Hopelijk komen ze er alle vier terug bovenop RIP aan de leeuwin die het jammer genoeg niet gehaald heeft

 • Elke Claes

  Dit is niet "de mens" die dit gedaan heeft, dit zijn ENKELINGEN! 99 % van de mensen die voor dieren zorgt doet dit met heel zijn hart, of het nu voor een goudvis is of voor een olifant in een zoo.

 • detlev vandenberghe

  Die zouden een verbod moeten krijgen om zo een dieren te houden ! Koop maar een gewone huiskat in de plaats misschien kunnen ze die wel betalen

 • emiel wouters

  Je moet je eens inbeelden, jouw trouwe viervoeter te moeten afstaan wegens ouderdom of ziekte. Die km's met jouw jaar in jaar uit heeft meegelopen, vrij zonder ketting aan, bergen beklommen in Oostenrijk. Die enkel blafte op mijn gefluit om te laten horen waar hij al zat (alsof hij mij uitlachte). En dan de KONING onder de dieren zo ruwweg voorgeschoteld krijgen. Dat tart toch alle verbeelding.

 • Christine Laevers

  Als mensen ophouden om dieren in gevangenschap goed te behandelen, betekent dat dat tussen vier muren er ook drama's zich voltrekken. Geen kat gaat op vakantie in Soedan. Dat zegt toch alles ?