Purperslak duikt na dertig jaar opnieuw op aan kust

De slakken werden gevonden op het strand van Zeebrugge.
photo news De slakken werden gevonden op het strand van Zeebrugge.
De purperslak, een slakje van enkele centimeters dat in de kustwateren leeft en mosselen eet, is voor het eerst sinds 1981 weer aangetroffen aan de Belgische kust. De slakkensoort verdween in de jaren zeventig omdat ze zich niet meer kon voortplanten, meldt Natuurpunt.

De populatie Nucella lapillus kreeg voortplantingsproblemen door een nieuwe verf tegen de aangroei van zeedieren op scheepsrompen. Die verf bevatte de stof tributyltin, die ertoe leidde dat vrouwelijke dieren van de purperslak mannelijke geslachtsorganen ontwikkelden. Daardoor werd de populatie steriel en verdween ze. Sinds de laatste waarneming, op 12 april 1981, werd de soort als uitgestorven beschouwd in België.

De verf met tributyltin werd in de loop der jaren echter verboden en moet sinds 2008 van alle scheepsrompen verwijderd zijn. De tributyltin-concentraties in het zeewater daalden, waardoor de populatie purperslakken zich langzaam begon te herstellen aan de naburige kusten.

Op 17 november werden op rotsblokken op het strand in Zeebrugge tientallen levende purperslakken en honderden eikapsels gevonden. "Vooral die eikapsels zijn verheugend, aangezien ze erop wijzen dat de soort er opnieuw in slaagt om zich voort te planten", zegt Natuurpunt.