Politiehond zo goed in zijn job dat criminelen een prijs op zijn hoofd hebben gezet

BWY Canine Instagram
Maak kennis met Scamp, een politiehond met een ongelofelijke neus en een fascinerend jachtinstinct. In de laatste vijf jaar heeft de speurhond in het Verenigd Koninkrijk al voor 6 miljoen pond (bijna 7 miljoen euro) aan illegale tabak onderschept. Ja, echt zoveel. En dat tot grote ergernis van de criminelen die hij stokken in de wielen steekt.

Na een reeks rechtszaken in onder meer Birmingham, Sussex, Newcastle en Northampton hebben criminelen vorig jaar zelfs een prijs op het hoofd van de hardwerkende hond gezet. Een prijs van 25.000 pond (bijna 29.000 euro).


“Scamp vormt nu eenmaal een bedreiging voor bendes die illegale dingen het land willen binnensmokkelen”, stelt baasje en trainer Stuart Philips (40). Die traint gespecialiseerde detectiehonden in onder meer het zoeken naar tabak, drugs, explosieven en stoffelijke resten.

Op Instagram poseert de politiehond soms met zijn ‘buit’.
BWY Canine Instagram Op Instagram poseert de politiehond soms met zijn ‘buit’.

Georganiseerde bende

De beloning voor wie de hond een dodelijk lesje zou leren voor zijn geweldige speurkunsten, zou zijn uitgeloofd door een georganiseerde maffiabende. De autoriteiten werden ingeschakeld, Scamp moest zich een tijdlang koest houden in de regio. 

Het hoort duidelijk bij het werk. Ook zijn trainer krijgt bedreigingen. “Ik ben al met de dood bedreigd, mijn autoruit is al ingeslagen en mijn banden plat gestoken. Het hoeft niet te verbazen, weet je. We maken echt heel vieze mensen boos.” 

BWY Canine Instagram

Van palet tot peuk

De elite K9-dieren van de ‘BWY Canine’ van Philips in Pembrokeshire, Wales, worden over heel het Verenigd Koninkrijk ingezet. Vooral tabaksmokkel blijkt een groot probleem. “Er zijn niet genoeg dagen in een week.” 

Uit een onderzoek van ‘Action on Smoking and Health’ uit 2014 blijkt dat in Wales alleen al elke dag een miljoen illegale sigaretten verkocht worden. “De mensen zijn zich vaak ook niet bewust van waarmee illegale tabak in verband kan gebracht worden”, aldus Philips. “Het gaat gepaard met een waaier aan andere misdrijven zoals drugshandel, wapenhandel, mensenhandel, enzovoort.”

Een ervaren hond als Scamp kan zowel volledige paletten vol sigaretten als één zielige peuk vinden. Daarnaast heeft de viervoeter ook een neus voor geld, zo blijkt. Hij ontdekte tussen het tabakwerk door al 60.000 pond (zo’n 69.000 euro).
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chris vanderwaegemaecker

  Beter de criminelen aanpakken. Hond dikke pluim. Waar het zich afspeelt van geen enkel belang Wijst zich erop dat Europa faalt.

 • Mike Stevens

  Heel slim van die trainer/eigenaar om met zijn smoel op internet te komen...en nog eens alle fotos van de buit, met de hond erbij, te posten. Sociale media, de teloorgang van de maatschappij...en spijtig genoeg ook misschien van die mooie hond

 • wim CLAES

  hiermee is bewezen dat een hond niet verslaafd wordt gemaakt om te leren speuren, of het moet de eerste cocker zijn die paft...

 • Peter Buyck

  Proficiat maar je succes hangt af van waar men je inzet... Moet je enkel snuffelen op een snelwegparking of mag je snuffelen tussen de containers in een zeehaven...