Politie vindt zeven diepgevroren tijgerwelpjes in kofferbak van Vietnamese smokkelaar

De zeven tijgertjes werd in de kofferbak van een auto aangetroffen.
AFP De zeven tijgertjes werd in de kofferbak van een auto aangetroffen.
In de Vietnamese hoofdstad Hanoi heeft de politie in de kofferbak van een geparkeerde auto zeven diepgevroren tijgertjes aangetroffen. Volgens de autoriteiten zijn de pasgeboren roofdiertjes vermoedelijk afkomstig uit Laos, waar al jaren sprake is van illegaal fokken van tijgers op boerderijen. 

Via de nummerplaat van de wagen heeft de politie de eigenaar kunnen klissen. De man, Nguyen Huu Hue, wordt gezien als spilfiguur in een internationaal smokkelnetwerk dat zich al jaren bezighoudt met illegale transporten van tijgers en andere beschermde diersoorten tussen Laos en Vietnam.

Volgens het ministerie van Veiligheid in Vietnam staat Nguyen Huu Hue aan het hoofd van een bedrijf dat bouwmaterialen zoals betonblokken verhandelt, maar in werkelijkheid tijgers en andere roofdieren vervoert. Behalve de man zijn nog drie andere verdachten opgepakt.

Lucratief

Volgens dierenrechtenorganisaties leven in Laos momenteel zeker 700 tijgers in gevangenschap. Hun nakomelingen worden in Vietnam en China verwerkt tot traditionele medicijnen tegen onder meer gewrichtsklachten en drankjes waarvan wordt beweerd dat ze de conditie verbeteren. Het gaat om een uiterst lucratieve handel. Jaarlijks sneuvelen tientallen jonge tijgertjes terwijl de fokkers en handelaren er miljoenen euro’s mee verdienen.

Toerisme

Of de arrestatie van de mannen het einde betekent van de smokkel in met name jonge tijgertjes, is de vraag. Er zou sprake zijn van meerdere smokkelroutes en criminele organisaties. De dieren worden niet alleen gebruikt voor medicijnen. Ze gaan ook naar tijgerfarms in onder meer China waar ze in gevangenschap en onder vaak erbarmelijke leefomstandigheden worden gehouden om toeristen te vermaken. 

Belangrijker en lucratiever is toch de productie van middeltjes tegen reuma of voor extra energie. De botten van de tijgertjes worden voor dat doel gekookt in rijstwijn. De vloeistof die dat proces oplevert, wordt vervolgens voor grof geld verhandeld. De werking van het goedje is nooit aangetoond, maar Chinezen geloven er al sinds mensenheugenis heilig in. 

De aangehouden man.
AFP De aangehouden man.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • louis van hoeylandt

  robert om de zelfde rede ..als geloof ...je kan dat de wereld niet uitkrijgen

 • Josepha Van Vlaanderen

  Niet dat er bij ons geen verschrikkelijke dingen gebeuren tgo dieren maar in al die Aziatisch landen (vooral met gele bevolking) loopt het de spuigaten uit! Hondenmarkten waar de dieren levend gekookt worden zijn daar schering en inslag! Hoe kan men zo meedogenloos zijn?

 • Robert De Meulder

  Waarom word er wereldwijd geen actie ondernomen om deze mensen te verwittigen dat dat allemaal larie en apekool is van die zo gezegde genezende krachten.

 • danny buyse

  Eigenlijk zou er een planeet moeten bestaan enkel voor dieren en de mens kan en mag er enkel naar toe gaan om ze te verzorgen bij ziekte en kwetsuren en meer niet.

 • Albert Hessens

  Wat een achterlijke cultuur toch