Plichtsbewuste krokodil wacht geduldig tot 100-tal jongen op zijn rug zijn geklauterd om rivier over te steken

Dhiritiman Mukherjee
Plichtsbewustheid krijgt een heel andere betekenis zodra je deze krokodil ziet zwemmen met zijn kinderen. De gaviaal, een krokodilachtige die een kritieke status heeft, wacht geduldig af totdat een honderdtal jongen op zijn rug zijn geklauterd opdat ze veilig een rivier in Noord-India kunnen oversteken.

Gavialen kunnen tot wel 4,5 meter lang worden en wegen meer dan 900 kilogram. En terwijl andere krokodilachtigen hun jongen vaak in hun grote bek vervoeren, is dat bij de gaviaal moeilijker. “De ongebruikelijke morfologie van de snuit van een gaviaal laat dat niet toe”, volgens Patrick Campbell van het Natural History Museum in Londen. “Daarom moeten de jongen zich vastklampen aan het hoofd en de rug van hun ouders.”

Het leverde alvast een indrukwekkende foto op. Daarvoor moest Dhritiman Mukherjee, de fotograaf, evenwel wekenlang in het National Chambal Gharial Wildlife Sanctuary in India ronddolen. Hij werd wel beloond voor zijn doorzettingsvermogen want zijn foto werd genomineerd als kanshebber voor de ‘Wildlife Photograper of the Year’-wedstrijd.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Wie niet van zichzelf houdt kan ook niet van anderen houden en omgekeerd. Dus dierenliefhebbers zijn ook mensenliefhebbers. En wie van mensen houdt die houdt ook van al het andere dat leeft. Maar wie gefrustreerd rond loopt reageert zich af. Op één van beiden en soms op beide.

 • Bjorn Seghers

  Het dierenrijk, en alle muggen en vliegen doodkloppen.. of zijn da geen dieren?

 • Rudi Jans

  Wat scheelt er met de Louis?

 • louis van hoeylandt

  ik volg u hier volledig louis ....en ik ben ook natuur en dierenliefhebber ...ik laat hun gerust .en hoop dat hun mij ook gerust laten .maar zoals je zegt altijd die cliches van mensdom en dierenrijk ...sommige hebben niet door dat ze over hunzelf aan schrijven zijn

 • Louis Reynders

  En dan natuurlijk de gebruikelijke cliches over de mensheid en het dierenrijk. Ik schaam me niet om mens te zijn, ik ben geen onding, ik heb een positief zelfbeeld.