Planckendael verliest tweede olifant in één week tijd: mama Kai-Mook moet uit lijden verlost worden, jong Tarzen blijft alleen achter

Moeder Phyo Phyo en zoontje Tarzen.
Planckendael Moeder Phyo Phyo en zoontje Tarzen.
Amper een week na de plotse dood van het tweejarige olifantje Qiyo, krijgen de dierenverzorgers in Planckendael opnieuw een groot verlies te verwerken in de olifantentempel. De 36-jarige Phyo Phyo was al enige tijd ziek. Gisteren werd de moeder van Kai-Mook en het jonge kalfje Tarzen uit haar lijden verlost.

Planckendael deelde het nieuws zelf mee via Facebook: "Een loodzware beslissing is vanavond genomen. De Aziatische olifant Phyo Phyo (36) is maandag uit haar lijden verlost omdat ze zichtbaar erg veel pijn had. Phyo Phyo leed aan nierfalen en was al een geruime tijd te mager. De extra zorgen mochten niet baten. Dit is niet te vatten, amper een week na de plotse dood van het tweejarige olifantje Qiyo. We moeten haar jong Tarzen nu met alle zorg omgeven. Hij moet ook zijn plekje in de groep vinden. Slaapzacht, Phyo Phyo, 31/08/1981 – 04/06/2018", aldus de dierentuin.

Phyo Phyo (36) was de mama van Kai-Mook, May Tagu, de recent overleden Qiyo en Tarzen. De olifant werd dagelijks apart gezet zodat ze meer kon eten, maar ondanks de extra voeding en goede medische zorgen, kwam ze voorlopig niet bij. Anderhalve maand geleden beviel ze van haar jongste telg Tarzen, maar ook het babyolifantje bezorgt de verzorgers kopzorgen. Aangzien Phyo Phyo te mager was, krijgt Tarzen al enige tijd te weinig moedermelk binnen. Daarom krijgt hij meermaals per dag een papfles met olifantenmelk.

Planckendael verspreidde gisteren nog een filmpje waarin het liet weten dat de dierenarts en de verzorgers zich ernstig zorgen maakten om de gezondheid van Phyo Phyo en Tarzen. De olifantentempel is voorlopig gesloten, opdat de kudde afscheid zou kunnen nemen van Phyo Phyo. 
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • An Verbeèck

  Aan Ben, Toon, Vero en alle andere verzorgers: veel steun.

 • Norbert Corten

  Als dieren in natuurparken op een vreselijke manier worden afgeslacht voor hun ivoor,en hun natuurlijke habitat steeds kleiner wordt,zullen er niet lang meer nog wilde olifanten rondlopen idem voor alle andere diersoorten. Spijtig maar dit is de harde werkelijkheid,de overpopulatie en oorlogen van onze zo hoogbegaafde mensensoort is daar schuldig aan.

 • jintha peeters

  dominic de zoo moet blijven bestaan al is het maar dieren te beschermen tegen het uitsterven van een soort en dit dankzij de mens die voor plezier jaagt

 • Kris Lamon

  zoals altijd staan de beste stuurlui (en zogenaamde kenners) weer aan wal :(

 • Jurgen Van Den Bergh

  Ja, dieren gaan ook dood.