Planckendael liet Baby Q inslapen na leverfalen

Het Mechelse dierenpark Planckendael is in diepe rouw. Nauwelijks één maand na de geboorte van olifantenbaby Q moest de dierenarts het diertje gisterenavond laten inslapen. Het olifantje leed aan onherstelbaar leverfalen en had zo goed als geen overlevingskansen. Een autopsie moet de oorzaak van de zwakke gezondheid aan het licht brengen.

Al van bij zijn geboorte ging het niet goed met het kleine stiertje. Zijn moeder liet hem niet zogen waardoor het diertje niet kon aansterken. Ook de band tussen moeder en zoon was zeer broos en de andere dieren van de kudde leken zich van het kalf te distantiëren. "Wellicht heeft de kudde aangevoeld dat het stiertje niet oké was, dat bewijst maar dat de natuur z'n gang gaat", zegt Linda Van Elsacker van KMDA. Gisteren werd besloten het jonge diertje te verdoven om inwendig te kijken wat de oorzaak van zijn zwakte kon zijn.

Inslapen
"Tijdens het onderzoek kon ik niets vaststellen dat ik onmiddellijk kon herstellen of rechttrekken", zegt dierenarts Francis Vercammen. "Wel was zijn lever enorm gezwollen en hij had een gezwel in de buik, wellicht het gevolg van een val of een duw die hij opliep in de kudde. We hebben besloten dat het beter was het diertje te laten inslapen omdat zijn overlevingskansen zeer miniem waren. Een autopsie en weefselonderzoek zullen ons hopelijk meer duidelijkheid geven over de oorzaak van zijn zwakke gezondheid."

In rouw gedompeld
Voor de verzorgers is het overlijden een zware dobber. "Dit moet het moeilijkste moment zijn in de 24 jaar dat ik in de dierentuin werk", zegt een geëmotioneerde Ben Van Dijck. "We hebben Baby Q echt een kans willen geven en alles op alles gezet voor hem. Het zijn zware weken geweest voor ons team, dit overlijden raakt ons diep. We hebben deels de positie van de moeder overgenomen, maar dat bleek niet voldoende. Maar binnen enkele weken wordt er opnieuw een olifantenbaby verwacht, we moeten er dus snel positief terug invliegen."

Van Dijck wil wel iedereen bedanken voor de steun de afgelopen weken. "We hebben heel veel steun gekregen, mensen zijn echt enorm begaan. We kregen massa's kaartjes, tekeningen en reacties via onze website en sociale media. Dat heeft enorm deugd gedaan." De verzorgers en de kudde namen gisterenavond afscheid van Baby Q, intussen werd hij naar Antwerpen gebracht voor de autopsie.

Planckendael

Het stoffelijk overschot van Baby Q zal wellicht na de autopsie naar wetenschappelijk onderzoek gaan. "Voor elk exotisch dier hebben wij een lijst die we moeten volgen", vertelt Linda Van Elsacker. "Wetenschappers, musea, er zijn heel wat instellingen die in aanmerking kunnen komen. Het is nu moeilijk te zeggen waar hij terecht komt maar het dier wordt zeker niet zomaar begraven."

Tweede kans
De onervaren moeder May Tagu wordt niet uitgesloten uit het kweekprogramma. "Zij blijft heel belangrijk voor ons en krijgt dus zeker een tweede kans", zegt Van Elsacker. "We zien vaak, ook in de natuur, dat een eerste jong het moeilijkst is. May Tagu is nog maar een tiener, we hebben er alle vertrouwen in dat zij ooit een goede moeder wordt", besluit ze.

Medeleven
In Pairi Daiza is net gisteren een babyolifantje geboren. Het dierenpark in Brugelette betuigt in een persbericht zijn medeleven. "Met veel spijt in het hart vernamen we deze ochtend het trieste nieuws over het overlijden van Baby Q bij onze collega's van Planckendael. We betuigen ons grootste medeleven aan alle medewerkers en verzorgers van het park die zo hard gevochten hebben voor het kleine olifantje", klinkt het in het persbericht. "Uit respect voor baby Q zullen de geplande activiteiten in Pairi Daiza rond het babyolifantje dat gisteren geboren werd, uitgesteld worden.Video