Palingen worden high van cocaïne in onze rivieren (en dat is slecht nieuws)

iStock
Cocaïne die in onze rivieren terechtkomt, vormt een gevaar voor het voortbestaan van de paling. De vissen worden "high", lopen ernstige kwetsuren op en kunnen zich slechter voortplanten.

Residuen van illegale drugs - waaronder cocaïne, amfetamines en ecstasy - komen via de riolering in het oppervlaktewater terecht, zo toonde eerder onderzoek al aan. Maar over de ecologische impact was tot nog toe niet veel geweten.

Uit een nieuwe studie van de universiteit van Napels blijkt nu dat deze residuen een bedreiging vormen voor het dierenleven in meren en rivieren en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

.
iStock .

De biologen lieten Europese palingen 50 dagen lang in water zwemmen dat een dosis cocaïne bevatte gelijkaardig aan de hoeveelheid cocaïne die in onze rivieren wordt aangetroffen. De vissen bleken "hyperactief" vergeleken met de soortgenoten die in zuiver water mochten vertoeven. De drug bleek zich op te stapelen in hun hersenen, spieren, kieuwen, huid en ander weefsel.

De skeletspier van de vissen vertoonde tekenen van een ernstige kwetsuur, inclusief spierafbraak en zwelling. Tien dagen nadat de palingen uit het met drugs bezoedelde water waren gehaald, was de wonde nog steeds niet hersteld.

"Deze studie toont aan dat zelfs lage concentraties cocaïne in het milieu ernstige schade aanrichten aan de morfologie en fysiologie van de skeletspier van de paling", verklaarden de onderzoekers. "De resultaten bevestigen de schadelijke impact die cocaïne heeft op het milieu en de overlevingskansen van de dieren."
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van de Velde

  Palingen uit Belgische rivieren zijn nog om andere redenen ongezond om op te eten.

 • Robert Dockx

  Zijn die dan nog eetbaar of worden we dan ook high?

 • wim CLAES

  Dus onze palingen worden haai? verleden week had ik last van mijn sinussen, maar na paling in't groen was het over. ik dacht al...

 • Bruno Brouwers

  @alexdevos, het kempzaad is geen drugs! Het is wel het zaad van de cannabisplant waar je wel drugs kan uit telen. Het zaad zelf is totaal onschuldig en vrij verkrijgbaar.

 • Dirk Van den Broeck

  Politiecontrole : Mevrouw - mijnheer heb je gedronken of drugs gebruikt ? Neen agent ik heb paling gegeten. Vlam den bon op !!!