Pairi Daiza hoopt op pandajong tegen start van zomer

Opgetogen nieuws uit dierenpark Pairi Daiza, want reuzenpanda Hao Hao vertoont tekenen van een mogelijke zwangerschap.

Hao Hao, die in februari kunstmatig geïnsemineerd werd, vertoont de drie symptomen die wijzen op een mogelijke zwangerschap. Op dit moment heeft het park het over 'een mogelijke, misschien waarschijnlijke komst van een baby'. Wanneer de zwangerschap bevestigd zou worden, dan zou het jong tussen vandaag en het begin van de zomer, op eender welk moment, geboren kunnen worden.

In een persbericht liet het dierenpark weten dat de urinestalen op een zwangerschap wijzen, en dat de panda eerst het dubbele van haar dagelijkse portie bamboe at. Intussen is haar eetlust afgenomen, is ze snel vermoeid en slaapt ze veel. Ze zondert zich ook af en heeft geen aandacht voor mannelijke verzorgers. "We hebben eveneens opgemerkt dat haar tepels opzwellen, wat erop wijst dat ze zich klaarmaakt om borstvoeding te geven", klinkt het.

Schijnzwanger
Voorzichtigheid blijft wel de boodschap. "Het blijft steeds
mogelijk dat Hao Hao schijnzwanger is, dat ze de foetus verliest of deze
resorbeert. Het is eveneens mogelijk dat de bevalling moeilijk verloopt en
dat de baby de geboorte of de eerste levensdagen niet overleeft."

Geboortes bij dit met uitsterven bedreigd dier zijn zeldzaam. Wereldwijd worden er jaarlijks (inclusief in China), slechts gemiddeld een dertigtal jongen geboren in gevangenschap (242 sinds 2008). In het wild (in de bergen in China) leven er nog slechts 2.000 panda's.

pairi daiza