Paaskuikens staan op kadavers van soortgenoten in Aveve

Kuikens Aveve.
RV Kuikens Aveve.
Een video waarop te zien is hoe te koop aangeboden paaskuikentjes in een bak op platgetrapte kadavers van hun overleden soortgenoten staan, brengt winkelketen Aveve in verlegenheid. Een sympathisante van De Ark Van Pollare, een vzw die zich inzet voor achtergelaten weide-dieren, filmde vrijdag de bewuste beelden in een Oost-Vlaams Aveve-filiaal en stelde naar eigen zeggen gelijkaardige taferelen vast in drie andere filialen, zo meldt Het Nieuwsblad. 

Aveve zegt geschrokken te zijn van de beelden en kondigde via de sociale media aan uit te zoeken wat er precies gebeurd is. "Dierenwelzijn is onze absolute prioriteit!", luidt het in een tweet. Volgens de winkelketen waren er 's nachts enkele kuikens overleden en werd dit bij het opengaan van de winkel meteen opgemerkt door de winkelverantwoordelijke en klanten. Aveve zegt alles in het werk te stellen om dit in de toekomst te vermijden. Hans Lenvain van De Ark Van Pollare stelt dat Aveve de winkeliers weinig tot niets voorziet om de kuikens correct te huisvesten.

Is paaskuikens te koop aanbieden wel verantwoord? "Een dier impulsief aankopen is toch echt niet meer ietsvan deze tijd", zucht Lenvain in Het Nieuwsblad. Elk jaar wordt zijn vereniging acht weken na Pasen overstelpt met telefoontjes van bellers die vragen om hun overgroeide paaskuikentjes en haantjes op te vangen.  De medewerkers van De Ark doen wat ze kunnen, maar kunnen onmogelijk alle ongewenste paaskuikentjes opvangen. 

WAARSCHUWING: ONDERSTAANDE VIDEO BEVAT BEELDEN DIE SCHOKKEND KUNNEN OVERKOMEN
101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Constante Van Planck

  Humans... niet alleen kuikens worden door onze soort mishandeld. Nagenoeg alle dieren worden rechtstreeks en onrechtstreeks door ons mishandeld. De wereld zou eigenlijk beter af zijn zonder... humans

 • mich lee

  Meer dan 30 jaar geleden moest je die niet kopen. Je kinderen kregen die dan gewoon in de kruidenier aan de kassa als de ouders ermee akkoord waren ^pv een snoepje. Heb er zo verschillende gehad en die werden volwassen en kwamen meestal bij de andere kippen in de tuin terecht.

 • Christine Laevers

  Kuikens verdragen geen kinderhandjes. Al die paaskuikens zijn trouwens hanen ontsnapt aan de shredder., dierentuinen, reptielen- en roofvogelhouders. Die kuikens hebben geen enkel statuut en dus mogen ze ook langzaam verkommeren als speelgoed. Dat vind ik maar zozo.

 • Veronique de Cock

  Die beelden zijn niet genomen bij Aveve. De ark van pollare VZW ontbinden en een zware boete, gevangenisstraf.

 • PIETER ROGIERS

  De beelden zijn choquerend. Maar voor hetzelfde geld heeft iemand er belang bij om deze winkelketen in een slecht daglucht te plaatsen ... Concurrentie, ontslagen ex-werknemer, ...??