Opnieuw tientallen grienden gestrand op kust van IJsland

Archiefbeeld.
epa Archiefbeeld.
Op een strand in IJsland zijn vrijdag opnieuw 50 grienden aangespoeld. Zeker 20 dieren zijn overleden. Dat melden de lokale ordediensten. Grienden behoren tot de familie van de dolfijnen. Ze spoelden vrijdagavond aan op een strand in de regio Gardur, op zo'n 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavik.

Zo'n 90 reddingswerkers en vrijwilligers slaagden er in om tientallen dieren terug in zee te krijgen. Ze zijn tot 's nachts bezig geweest met hun reddingsactie.

Grienden zijn kuddedieren met sterke sociale banden, die soortgenoten niet zo snel verlaten. Ook zijn er in het gebied sterke stromingen, waardoor het voor grienden niet gemakkelijk is terug naar open zee te zwemmen. Volgens Róbert Arnar Stefánsson van het natuurhistorisch instituut in West-IJsland is het de voorbije jaren vaker voorgekomen dat walvissen in de regio stranden. Dat het er zoveel zijn, is niettemin ongewoon. Op 18 juli spoelden al eens 52 grienden aan op een strand in IJsland. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Octaaf De Smet

    schandalig ik vind dat we rond elke kust netten moeten hangen zodat ze niet per ongeluk op het strand kunnen terechtkomen zo blijven al deze dieren gespaard ook moeten we inzetten op minder zeevervuiling altijd als ik naar de zee ga zie ik veel afval en dat doet me pijn er zijn zelfs mensen die deze dieren opeten erg he

  • Jan Verstrepen

    Wanneer gaan we daar iets tegen doen of willen we op een afvalberg wonen?

  • guido vermeyen

    Dat is hun manier om te protesteren tegen de zeevervuiling....ze moeten er toch in zwemmen......