Opnieuw nest Aziatische hoornaars ontdekt in buurt van Poperinge

Opmars van grote wespen lijkt niet meer te stoppen

Het nieuwe nest bevindt zich hoog in een boom.
RV Twitter @Bijenkweker/Hans Verbeke Het nieuwe nest bevindt zich hoog in een boom.
Vandaag is in de buurt van Poperinge, net over de Franse grens, opnieuw een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Deze keer met een omvang van 60 op 90 centimeter. Het nest ligt op slechts op enkele kilometers afstand van de vorige vindplaats in Poperinge, waar gisteren een nest onschadelijk werd gemaakt.

Het nieuwe nest werd ontdekt in een boom op een hoogte van 10 meter op de Katsberg (Mont des Cats) in de Franse gemeente Boeschepe. Gisteren werd in Poperinge voor het eerst een heel nest van de dieren onschadelijk gemaakt. Dat bevond zich in een berging achter een woning. Men vermoedt dat het nest in Poperinge een secundair nest was van het 'hoofdnest' in Boeschepe. 

Het heeft er dus alle schijn van dat de Aziatische hoornaar - groot uitgevallen wespen die verlekkerd zijn op honingbijen en in een mum van tijd ravages kunnen aanrichten bij imkers - zich definitief in ons land gevestigd hebben. 

Aanvallen

"Imkers in de buurt van Poperinge stelden de laatste tijd vast dat hun bijen voortdurend werden aangevallen", zegt Jan Heytens van imkerij De Bijenvriend. "Ze moesten dus wel in de buurt zitten. Omdat de bladeren van de bomen beginnen te vallen, zijn de diertjes ook beter zichtbaar en kan men op zoek gaan naar nesten."

Gisteren werd voor het eerst een heel nest onschadelijk gemaakt in Poperinge. "Maar de jonge koninginnen hebben het nest al lang verlaten en een eigen schuilplaats gezocht. Het zijn die koninginnen die volgende lente een nieuw nest zullen stichten", aldus Heytens. "Nu zitten in het nest enkel nog wat werksters. Deze zijn gedood, maar de verspreiding is dus al lang gebeurd tijdens de afgelopen maanden. Het nest is te laat gevonden om deze verspreiding te kunnen tegenhouden. "

Lees verder onder de video.

De wesp kwam vroeger alleen maar voor in China maar werd per ongeluk naar Europa gebracht in een transport van aarden potten, dat in het Franse Bordeaux aan land kwam. Voor de mens zijn ze niet gevaarlijker dan traditionele wespen, hoewel een steek heel veel pijn kan doen. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Theo Van Hoof

  Poperinge wel. Moer Boeschete, waar het grote nest werd vernietigd, ligt toch wel volledig in Frankrijk. Spijtig dat niet de naam van de fotograaf onder de foto staat. Ik was gisteren al in het bezit van al de foto's.

 • Kees Geldhof

  Febe : Volledig verkeerd!! Wanneer 2 ge-isoleerde dierengroepen plots met elkaar in contact komen dan heeft de zwakkere soort, in de loop ter tijden, geen verdedigingsmechanisme weten op te bouwen en legt ze het loodje. Dit is zo gebleken, lang geleden, toen Noord- en Zuid-Amerika naar elkaar toegedreven zijn. Gigantisch veel soorten zijn dan uitgestorven!

 • Ben Strubbe

  Febe Chapin, dat is het hem net, bijen kunnen dat niet. In tegenstelling tot de Europese hoornaar die liever ander vliegend grut achternazit, jaagt de Aziatische hoornaar specifiek op honingbijen.

 • Theo Van Hoof

  Deze nest is gisteren reeds ontdekt. Ik vind het ook merkwaardig dat onder de foto niet de naam staat van de persoon die de foto's nam. @Febe Chapin. Onze bijen kennen deze vijand niet en zullen zich dus ook niet proberen te verdedigen. Op enkele minuten tijd kan een ganse bijenkolonie ten gronde gericht worden. Informeer je bij een imker zou ik zeggen.

 • Robin tacq

  @Febe, dit klopt volledig.In Aziatische gebieden heeft de honingbij zich zodanig aangepast,ze ook de hoornaar te lijf kunnen gaan. Enkel zijn onze bijen hier nog niet op voorzien en kunnen de aantallen dus (tijdelijk) drastisch dalen.