Opgejaagd wild: deze foto's tonen hoe wreed de mens is

Deze olifant blijft tot zijn dood geketend in een park in Nepal. Als straf, omdat hij vijf olifantendrijvers doodde.
Patrick Brown Deze olifant blijft tot zijn dood geketend in een park in Nepal. Als straf, omdat hij vijf olifantendrijvers doodde.

Herinner u de wildlife-foto van het jaar: een zwarte neushoorn afgeslacht voor zijn hoorns. Meer beelden zijn niet nodig om te beseffen hoe erg de mens kan ingrijpen in de natuur. Of toch. Fotografen wereldwijd bundelen nu hun plaatjes. Als noodkreet. Het is niet langer vijf voor, maar vijf na twaalf. Elk jaar worden meer dieren uitgemoord en bejaagd. En allemaal omdat ze de mens moeten behagen: als decorstuk in een interieur - de opgezette neushoornpoten die dienen als krukjes. Of om te verwerken in een medicijn - de mensapen die verhandeld worden op de Chinese markt. Wat de beelden állemaal gemeen hebben: ze zetten aan het denken en grijpen naar de keel. Maar er zijn gelukkig ook helden. 'Photographers against wildlife crime' werft nu fondsen via crowdfundingssite Kickstarter en er komt een boek met hun werk. De opbrengst gaat - hoe kan het ook anders - naar de bescherming van wilde dieren. Een selectie.

Een kleine gorilla wordt te koop aangeboden op een markt in Kameroen.
Karl Ammann. Een kleine gorilla wordt te koop aangeboden op een markt in Kameroen.
Neushoornhoeven om in het interieur te plaatsen.
Britta Jaschinck Neushoornhoeven om in het interieur te plaatsen.
Een ijsbeer op een schots in het poolgebied. Hij kan niet onmiddellijk ergens heen.
Ole J Liodden Een ijsbeer op een schots in het poolgebied. Hij kan niet onmiddellijk ergens heen.
Een voshaai gevangengenomen in Mexico om soep van te maken.
Brian Skerry Een voshaai gevangengenomen in Mexico om soep van te maken.
Ook goed nieuws: deze gorilla kon worden gered en wordt door een verzorger naar een tehuis gevoerd.
Jo-Arne McArthur Ook goed nieuws: deze gorilla kon worden gered en wordt door een verzorger naar een tehuis gevoerd.
De Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stirton mocht de prijs voor Wildlife Photograph of the Year in ontvangst nemen. Zijn foto werd gekozen uit 50.000 inzendingen. Op de afbeelding is een zwarte neushoorn te zien die is afgeslacht voor zijn hoorns.
EPA/Brent Stirton De Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stirton mocht de prijs voor Wildlife Photograph of the Year in ontvangst nemen. Zijn foto werd gekozen uit 50.000 inzendingen. Op de afbeelding is een zwarte neushoorn te zien die is afgeslacht voor zijn hoorns.20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sander Schueremans

  Ik snap niet dat mensen zo een neushoorn krukjes willen of wat het ook is, dat mensen zelfs een dier kunnen doden snap ik al niet. Gelukkig zijn er ook nog goede mensen op aarde die er tegen vechten. Ik steun hen!

 • Uma Hendrickx

  Echt ik dacht dat de mens de slimme soort was. Kunnen wij als mens onze hersenen niet gebruiken om dingen te maken en te verkopen? Juwelen boeken schriften kleren maakt niet uit. Gewoon niet die dieren afslachten ik vind dit even erg als dat je een mens vermoord. Eigenlijk even erg als je een mens vermoord en zijn organen op de zwarte markt verkoopt tegen heel veel geld

 • medard albrechts

  yep, wij roeien zelfs mekaar uit(zegt genoeg zeker)

 • Els Vervoort

  En die culturen halen we met open armen binnen zonder er vragen bij te stellen. Hoe hypocriet kan men zijn?

 • Karel Jansens

  Bart soenen, ongewillend doen we er allemaal aan mee.