Ontsnapte stier spietst voorzitter vereniging stierenvechters

Stierenvechten zijn in Frankrijk verboden, maar er worden uitzonderingen gemaakt voor steden als Arles, Nîmes en Bayonne.
THINKSTOCK Stierenvechten zijn in Frankrijk verboden, maar er worden uitzonderingen gemaakt voor steden als Arles, Nîmes en Bayonne.
Gisteren is in het Zuid-Franse Bayonne een stier uit de arena ontsnapt, waarna het dier zijn woede op Dominique Perron richtte. Die is voorzitter van de lokale stierenvechtersvereniging. De stier spietste de man, die er vanaf kwam met een gebroken been en een verzwikte enkel.

De stier had eerst een fotograaf die naast Peron zat in de teelballen gespietst. De man liep zware verwondingen tot aan zijn maag op.

"Meneer Perron werd als tweede aangevallen", zo getuigt één van de bezoekers van de stierenvechten in Bayonne. "Hij werd zwaar geraakt aan zijn rechterbeen, waar hij een zware breuk opliep. Zijn enkel raakte ook ontwricht, en misschien heeft hij nog andere verwondingen".

"Meneer Perron had enorme pijn, hij schreeuwde en tierde tijdens de aanval. Uiteraard was hij zeer bang. Hij noch de fotograaf hadden de tijd zich te verschansen achter de houten schuttingen die de toeschouwers moeten beschermen".

Beide slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht, waar ze werden behandeld. De stier werd na het incident gedood.

Dominique Perron is een bezielde pleitbezorger van de stierenvechten. De club waarvan hij voorzitter is, wordt gesponsord door pastisfabrikant Paul Ricard. Recent had Perron het in een toespraak over "de geest van samenhorigheid" die aanhangers van de controversiële stierenvechten samenbrengt. Al sinds het begin van de 18de eeuw worden in Bayonne stierengevechten gehouden.

In de grootste delen van Frankrijk is de 'corrida' verboden, wie eraan deelneemt riskeert tot twee jaar cel. Uitzonderingen worden gemaakt voor steden als Arles, Nîmes en Bayonne.

Dominique Perron, voorzitter van de lokale vereniging van stierenvechters.
Kos Dominique Perron, voorzitter van de lokale vereniging van stierenvechters.