Onthoofde zeehonden aangetroffen aan Franse stranden

(archieffoto)
ANP (archieffoto)
Twee kadavers van gedode zeehonden zijn gisteren aangetroffen nabij het strand van het Noord-Franse Le Touquet. Het ene zeehondenlijk vertoonde schotwonden, het andere bleek aan de rug opengesneden. De lugubere vondst komt er enkele weken na een soortgelijke zaak in en nabij de Bretoense havenstad Concarneau. Op 10 en 18 maart werden aan de stranden van Concarneau en Trégunc twee onthoofde zeehondenkadavers gevonden. De Franse tak van Sea Shepherd doet een oproep naar getuigen en heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd.

Een autopsie bracht aan het licht dat de neergeschoten zeehond minstens acht keer werd getroffen. Het kadaver dat aan de rug was opengesneden was in staat van ontbinding. De doodsoorzaak ligt in verstikking, wellicht is het beest verstrengeld geraakt in een vissersnet. Allicht is de zeehond dan opengesneden om vlees te stropen.  

Tot nog toe is niemand opgepakt of in verdenking gesteld. Ook vorig jaar werden nabij verschillende Noord-Franse stranden kadavers van gedode zeehonden gevonden. Een volwassen zeehond eet dagelijks kilo’s vis, tot ergernis van plaatselijke beroepsvissers. Een woordvoerster van Sea Shepherd meende vorig jaar dat de politie in visserskringen moet zoeken naar eventuele verdachten.

De politie bevestigt dat de onthoofdingen in maart op dezelfde manier met een scherp voorwerp zijn uitgevoerd. De zeehond heeft in Frankrijk net zoals hier een beschermde status. Wie erop jaagt, riskeert een celstraf van twee jaar of boetes die kunnen oplopen tot 150.000 euro.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.