Onthoofde pelikaan aangetroffen in Izegem

In Izegem, langs het kanaal Roeselare-Leie, troffen medewerkers van de Vlaams Milieumaatschappij vandaag een onthoofde roze pelikaan aan onder een windmolen. Het zou om een van de drie ontsnapte pelikanen gaan uit dierenpark Pairi Daiza.

Medewerkers van het Team Waterbodems van de Vlaamse Milieumaatschappij waren vandaag metingen aan het doen in de Mandel, ter hoogte van de snelweg over het kanaal. Onder een windmolen troffen ze de onthoofde pelikaan aan met iets verderop ook de kop van het dier. Allicht raakte een wiek van de molen de onfortuinlijke watervogel. Het ringnummer zat nog op de poot en verwees naar de Praagse zoo waar Pairi Daiza in het verleden pelikanen kocht.

Ontsnapt uit Pairi Daiza?
Het is dan ook meer dan waarschijnlijk dat de pelikaan één van de drie ontsnapte exemplaren uit Pairi Daiza is. Nadat een omgevallen boom een stuk serre brak, konden er begin februari drie ontsnappen. Sindsdien ondernam het dierenpark verschillende pogingen om de vogels terug te vangen. "Tot op heden is ons dat niet gelukt,", zegt zoölogisch directeur Koen Vanderscheuren vanavond. "Als we melding krijgen waar de dieren zitten, dan worden vangstpogingen ondernomen."