Olifantenpopulatie op vijf jaar tijd met helft afgenomen in Mozambique

BELGA
De olifantenpopulatie in Mozambique is in de voorbije vijf jaar als gevolg van de illegale handel in ivoor met de helft afgenomen. Dat is gebleken uit een telling van de Amerikaanse ngo Wildlife Conservation Society (WCS).

"De laatste telling toont een dramatische daling met 48 procent van het aantal olifanten over de laatste vijf jaar, met name van 20.000 naar 10.300 dieren. De afname is te wijten aan de wijdverbreide stroperij", aldus WCS in een communiqué vandaag. De telling gebeurde met het vliegtuig en op 10 procent van het grondgebied.

De ngo schat dat 95 procent van de gestorven olifanten in het noordelijke deel van Mozambique, aan de grens met Tanzania, werd gedood. In die regio liep het aantal olifanten terug van 15.400 naar 6.100 dieren.

Op het hele Afrikaanse continent worden jaarlijks naar schatting 30.000 olifanten illegaal afgeslacht om tegemoet te komen aan de vraag naar ivoor. Volgens een telling van de ngo Elephants Without Borders (EWB) blijven er nog zo'n 470.000 wilde Afrikaanse olifanten over.

AFP