Ga naar de mobiele website
^ Top

Olifantenpopulatie alarmerend laag: Afrika 'mist' 730.000 olifanten

Flickr
In de Afrikaanse savanne lopen 730.000 olifanten minder rond dan er eigenlijk thuishoren. Door stroperij op grote schaal en steeds kleinere leefgebieden zijn hun populaties zo uitgedund dat er nog amper een kwart van de dikhuiden overblijft. "Sommige landen zijn in 25 jaar zelfs 95 procent van hun olifanten kwijtgespeeld."

De dramatische cijfers over het olifantenbestand in Afrika komen van de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika. Op basis van tellingen over de voorbije 25 jaar werd berekend hoeveel savanneolifanten er in 73 natuurparken verspreid over 18 Afrikaanse landen zouden moeten zijn. "Wij onderzochten eerst een aantal beschermde gebieden waar wij dachten dat de olifanten het relatief goed doen met voldoende voedsel, water en ruimte aanwezig voor de dieren", legt projectleidster Ashley Robson uit.

"Toen we echter becijferden hoeveel olifanten er eigenlijk hadden moeten rondlopen indien zij niet op grote schaal waren gedood voor hun ivoor, kwamen wij tot hallucinante conclusies. Ten gevolge van stroperij, maar ook door de inperking van hun leefgebieden, 'missen' de Afrikaanse natuurparken niet minder dan 730.000 olifanten, of driekwart van het huidige totale bestand. Bovendien hebben wij enkel de beschermde parken onderzocht, want daarbuiten is de toestand nog veel erger. In sommige landen is er van de populatie nog amper 5% over in vergeljking met 25 jaar geleden."

Elk jaar 8 procent olifanten minder

Volgens de 'Great Elephant Census' die eind vorig jaar werd gehouden, zouden er in Afrika nog 352.000 savanneolifanten rondlopen, waarvan 84 procent in natuurparken. Tussen 2007 en 2014 daalde hun bestand met 144.000, of een terugval van 30 procent. Elk jaar zijn er 8 procent olifanten minder.

"Dit zijn inderdaad alarmerende cijfers", zegt bioloog Frederik Thoelen, gekend van 'Dieren in Nesten' en voorzitter van Vogelbescherming Vlaanderen. "Olifanten zijn bijzonder belangrijk voor de biodiversiteit in de Afrikaanse wildernis. Zij spelen een sleutelrol in de savanne door grote oppervlakten open te houden en zo te vermijden dat er zich struikgewas vormt. Maar zij zijn ook de gedroomde prooi voor stropers. Bovendien zijn sommige gebieden zo afgelegen en onherbergzaam dat de overheden helemaal geen vat krijgen op het probleem. Buiten hun weten om worden hele kuddes door stropers afgeslacht en geen haan die er naar kraait."

"Ook oorlogsconflicten en armoede in gebieden waar olifanten voorkomen, kunnen de populaties een onherstelbare slag toedienen. Bovendien verliezen zij steeds meer levensruimte. Olifanten verwoesten de oogsten waarmee zij zich de woede van de mens op de hals halen en gedood worden."

De olifantenpopulatie daalt op de meeste plaatsen in Afrika.
Great Elephant Census De olifantenpopulatie daalt op de meeste plaatsen in Afrika.

Niet alleen olifanten

Thoelen hoopt dat met dit nieuwe rapport de ogen van de wereld eindelijk opengaan. "Jammer genoeg is het niet alleen de olifant die het slecht doet", vervolgt hij. "Ook de giraffe verkeert in hetzelfde geval, maar de olifant heeft nu eenmaal een hogere aaibaarheidsfactor. Misschien moeten onze wetenschappers maar eens dezelfde oefening maken als de universiteit van Pretoria. Dan zou je pas zien hoe slecht het ook met onze planten-en diersoorten is gesteld."

Er raken steeds meer cijfers bekend over de olifantenpopulatie, en die zien er niet fraai uit.
Great Elephant Census Er raken steeds meer cijfers bekend over de olifantenpopulatie, en die zien er niet fraai uit.11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bob Nalyd

  En waar zijn ze dan naartoe.

 • Gerda Aerts

  Nipat charnipoen Er zijn wel degelijk woestijnolifanten Die lopen eeuwen oude routes gekend door de oudere en aangeleerd aan de jonge ze weten waar er water is er zijn ook bosolifanten daar is nog maar 20% over

 • nicole tasnier

  Nipat, zwijg als je er niks van kent. Ten eerste is Botswana niet voornamelijk woestijn maar meer delta en savanne; ten tweede: zoek eens op, woestijnolifanten... zeker over de grens in (woestijnland) Namibië leven die zelfs zeer goed!!

 • Paul Yskout

  Olfanten stropen ,handel in ivoor,...veel zwaarder bestraffen probleem opgelost!!

 • Nipat Charnipoen

  Bull. In Botswana zouden er dus gemiddeld 2 olifanten per Km2 bewoonbare opervlakte verdwenen zijn.!!! 70% is woestijn en daar leven er geen olifanten.

Meld een bug