Olifanten vinden ons even schattig als wij puppy's

Themabeeld
© ZOO Planckendael / Jonas Verhulst Themabeeld
Doen olifanten je hart sneller staan? Wel, die liefde is wederzijds. Onze geslurfde vrienden vinden ons onwaarschijnlijk schattig. Even schattig als wij een puppy vinden.

Wie denkt dat enkel de bezoekers in de dierentuin ervan genieten naar de beestjes te kijken, heeft het mis. Ook vanuit de olifantenkooi worden vertederende blikken teruggeworpen naar de kijklustige meute. De reden: olifanten vinden ons waanzinnig schattig.

Dat ontdekte men door hun brein onder de loep te nemen. Een olifantenbrein heeft een erg grote en complexe hippocampus. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor het verwerken van emoties. Ze zijn de nummer één van het dierenrijk op vlak van emotionele intelligentie.

Babydiertjes

Wanneer Dumbo en zijn vriendjes een mens zien passeren, lichten er dan ook bepaalde puntjes in die hippocampus op. Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje..

Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen. Hoewel ze doorheen hun dikke huid niet al te veel voelen, doen ze (zeker als ze jong zijn) niets liever dan knuffelen en spelen met mensen.

Leggen we allemaal samen voor een gezelschapsolifant?
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jil Heirman

  Dan kan ik alleen maar zeggen dat we hun liefde niet verdienen, want we zijn helaas het wreedste ras op aarde.

 • Tim Claes

  Met dat verschil dat de meeste puppies er niet op uit zijn om ons dood te doen.

 • karel ongena

  Dan is het risico groot dat ze zich vergissen in de bedoeling van vele onmensen.

 • François Nuyts

  Olifanten vinden ons zo schattig , ze moesten eens weten He ...

 • kevin peters

  Zalige gedachten :)