Olifant Phyo Phyo bevallen van wijfje in Antwerpse Zoo

UNKNOWN

In de Zoo van Antwerpen is Phyo Phyo zondagochtend rond 8.45 uur bevallen van een baby-olifant, een wijfje. Zowel moeder als jong lijken het prima te stellen, maar er volgen nog enkele cruciale uren.

"Ze heeft de tepel van mama Phyo Phyo al wel aangeraakt, maar nog niet echt gedronken. Het is belangrijk dat ze vandaag nog drinkt, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dat wel goed komt", zegt woordvoerster Ilse Segers.

Zus Mai stelt zich wat jaloers op en de baby wordt door haar moeder en tante afgeschermd. Later op de dag wordt ze voorgesteld aan Dumbo, de leidster van de olifantenfamilie.

Het personeel van de Zoo is alvast in extase, want het is de eerste keer dat er een baby-olifant geboren wordt en het gaat ook om een primeur voor ons land. De naam van het olifantwijfje wordt pas dinsdag bekendgemaakt. Vanaf woensdag kan ook het grote publiek de jongste telg van het olifantenverblijf komen bewonderen.


Baby 'K'
De bevalling had zich na een dracht van 22 maanden vrijdagnamiddag ingezet, nadat de progesteronwaarde in haar bloed naar bijna nul was gezakt. Dat betekende dat de geboorte van de baby 'K' binnen de 48 uur ging plaatsvinden. Phyo Phyo kreeg vrijdagavond een eerste perswee en begon zaterdagmorgen veel slijm te verliezen. Het duurde uiteindelijk nog tot zondagmorgen voordat haar kleine spruit het levenslicht zag.

'Klein' is relatief natuurlijk, want de baby weegt zowat 100 kilogram. Na twintig minuten stond het jong al recht op zijn pootjes. Het geslacht is nog niet bekend, omdat de verzorgers nog niet tot bij het kalf geraakt zijn. De andere olifanten nemen het kleintje in bescherming.

8.000 suggesties

Het olifantje krijgt een naam die begint met een 'k'. Bezoekers van de website gaven al meer dan 8.000 suggesties. Het zijn uiteindelijk de verzorgers die de knoop doorhakken.

De baby-olifant heeft vandaag al bezoek gekregen van Vlaams minister-president Kris Peeters, die dinsdag ook aanwezig zal zijn op de persconferentie, samen met Antwerps burgemeester Patrick Janssens en Vlaams minister van Wetenschap Patricia Ceysens.

Heel België leefde mee met de geboorte, die live te volgen was op een groot scherm op het Mechelseplein in Antwerpen en op www.baby-olifant.be. De website kreeg zowat 350.000 unieke bezoekers. Op piekmomenten bekeken wel 30.000 mensen de livebeelden. (belga/mvdb)


www.baby-olifant.be

UNKNOWN
Op het Antwerpse Mechelseplein kunnen voorbijgangers de bevalling live op een videoscherm volgen.
UNKNOWN Op het Antwerpse Mechelseplein kunnen voorbijgangers de bevalling live op een videoscherm volgen.
UNKNOWN