Nuttige en onschadelijke hoornaars doodgemept door paniek over 'monsterwespen'

De Europese hoornaar is een bondgenoot van mens, zegt Natuurpunt.
thinkstock De Europese hoornaar is een bondgenoot van mens, zegt Natuurpunt.
Na de vondst in het West-Vlaamse Wevelgem van een Aziatische hoornaar, een wesp die een gevaar betekent voor de bijenpopulatie, krijgen imkers verschillende meldingen dat de onschadelijke Europese hoornaars "doodgemept" worden. Dat meldt Natuurpunt, die "de onnodige paniek over allesverslindende monsterwespen" betreurt.

De eerste Aziatische hoornaar in Vlaanderen werd in mei waargenomen in een bijenkast in Oudenaarde. De imkers werden toen opgeroepen om alert te zijn. In tegenstelling tot inheemse wespensoorten, vangt de Aziatische hoornaar honingbijen aan de ingang van een kast.

De vondst in Wevelgem was de tweede in Vlaanderen van de soort, die op de Europese lijst van te bestrijden exoten staat. Om de verspreiding tegen te gaan of in te dammen, moeten de nesten verdelgd worden. "Er brak heel wat onnodige paniek los over de exotische wespensoort", zegt Jens D'Haeseleer van Natuurpunt. "Bij ons en bij tal van imkerorganisaties liepen heel wat meldingen binnen van doodgemepte Europese hoornaars. Zonde, want die dieren zijn erg nuttig en onschadelijk. De Europese hoornaar blijft in tegenstelling tot gewone wespen doorgaans uit de buurt van mensen en heeft het voornamelijk gemunt op andere wespen en vliegen. In die zin is het een bondgenoot voor wie een zomerse barbecue organiseert."

De Aziatische hoornaar mag ook niet verward worden met de Aziatische reuzenhoornaar, die nog niet in Europa werd waargenomen. Die komt enkel voor in het Verre Oosten en wordt tot 55 mm lang.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Grosemans

  Niet verwonderlijk als de media paniek zaait met artikels over "monsterwespen".

 • serge vansteenkiste

  Ik ken er niet veel van ,,hou wel niet van wespen maar deze zomer had een aan de muur hangende plant met kleine bloempjes enorm veel aandacht van een homel(s), iedere dag een paar maal deed(deden) ze zich er tegoed aan. Ik had de kans om ze rustig te bekijken terwijl hun werk deden en van het ene bloempje naar het andere was wipten, wat is de natuur mooi om te zien. Wat de hoornaar betreft even Googlen en je zal de foto's met de verschillen zien.

 • Evarist Verplancke

  een gemiste kans. Het verschil tussen de twee tonen met twee foto's was nuttiger geweest.

 • Christine Laevers

  Als je voor de eerste keer een Europese hoornaar ziet, schrik je wel even. Hier op het Franse platteland zijn er best veel. De mensen hebben me gezegd dat ze niet agressief zijn en nu kijk ik er gewoon naar. Ik vind ze mooi.

 • Jeroen Op de beek

  Het had gemakkelijk geweest moesten er twee prentjes bijstaan om te vergelijken