Nul ganzenkwekerijen in Brussel, maar toch is productie van foie gras er voortaan verboden

De eenden worden volgepropt met eten en hebben soms tot meer dan een kilogram voedsel in hun lever. In normale omstandigheden is dat 100 gram.
RV De eenden worden volgepropt met eten en hebben soms tot meer dan een kilogram voedsel in hun lever. In normale omstandigheden is dat 100 gram.
Dwangvoederen, en in het bijzonder de productie van foie gras, wordt verboden in het Brusselse Gewest. Dat maakt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) bekend. Best een vreemde maatregel, want er bevinden zich momenteel... nul producenten van foie gras op Brussels grondgebied.

België is een van de vijf foie gras producerende landen, samen met Frankrijk, Spanje, Bulgarije en Hongarije. Op Europese schaal is België echter maar een kleine producent van ganzenlever. In ons land zouden zo'n tien bedrijven de delicatesse maken, waarvan één actief in Vlaanderen. 

Samen zijn de Belgische producenten goed voor een productie van zowat 25 ton foie gras per jaar. Ter vergelijking: Frankrijk produceert jaarlijks 20.000 ton, 800 keer meer dus. Wat de consumptie betreft, is de Belg echter wel een van de koplopers. Concreet wordt jaarlijk zo'n 1.156 ton geïmporteerd.

Hoewel het Brusselse gewest geen foie gras-producenten kent, zal het in de toekomst toch onmogelijk worden het er te vervaardigen. Dat komt door een wijziging in de wet op het dierenwelzijn van 14 augustus 1986.

Foltering
Uit een recente IPSOS-studie, die op vraag van dierenrechtenorganisatie GAIA werd uitgevoerd, blijkt dat meer dan 84 procent van de Belgen - ondanks het feit dat heel wat foie gras jaarlijks in ons land wordt geïmporteerd - toch voorstander is van een verbod op het dwangvoederen van dieren. Dat verlangen wordt nu ingewilligd in Brussel.

"Dwangvoederen komt neer op foltering van de eenden. Dat wil ik niet toestaan", zegt staatssecretaris Debaets. "Men dwingt de dieren om grote hoeveelheden voedsel naar binnen te werken. Dat levert hen veel stress op en ademhalingsmoeilijkheden. De lever van de aldus gevoederde dieren kan een massa van 1 kilogram bereiken. In normale omstandigheden is dat amper 100 gram."

Bij Groen en Ecolo zijn ze tevreden dat de staatssecretaris het voorstel van ordonnantie, dat op 15 maart 2016 werd gepresenteerd door Annemie Maes (Groen) en Céline Delforge (Ecolo), overneemt en indient. De Groenen hopen nu op een sneeuwbaleffect, zodat de productie van foie gras over het hele land verboden wordt.

Het verbod op dwangvoederen van ganzen in Brussel is even effectief als een verbod op het aanmeren van onderzeeboten op de Grote Markt

Dominiek Lootens (Vlaams Belang)

Onverdoofd slachten
Bij Vlaams Belang is de toon scherp en vinden ze het een schijnmaatregel aangezien er in Brussel geen enkele ganzenkwekerij aanwezig is. "Het verbod op dwangvoederen van ganzen in Brussel is even effectief als een verbod op het aanmeren van onderzeeboten op de Grote Markt", stelt fractievoorzitter Dominiek Lootens. "Indien de Brusselse regering echt iets wil doen aan het diervriendelijk beleid, moet er een verbod op onverdoofd slachten komen", vindt het Vlaams Belang.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Walter Brepoels

    Ja, Bianca, dit is echt wel "profileren". Ik vind trouwens dat vanaf heden alle skipistes in het Brussels Gewest dicht moeten. Schande!

  • Anonymous

    Schandalige,beesten zo behandelen.Schande.