Nu ook tweede witte neushoorn van Pairi Daiza zwanger

De zwangere witte neushoorn Ellie.
Pairi Daiza De zwangere witte neushoorn Ellie.
Twee van de witte neushoorns in Pairi Daiza zijn zwanger. Begin deze maand maakte dierenpark Pairi Daiza bekend dat de witte neushoorn Madiba in het najaar een kalfje verwacht, en vandaag volgde het nieuws dat ook Ellie zwanger is. Dat laat het dierenpark via Twitter weten. Het park in het Henegouwse Brugelette verwacht dat ook Ellie dit jaar nog zal bevallen.

Voor Pairi Daiza is dit "dubbel goed nieuws voor deze soort in gevaar", want ieder jaar worden meer dan 1.000 neushoorns afgeslacht door stropers. Pairi Daiza telt een groep van vier zuidelijke witte neushoorns, een ondersoort van de witte neushoorn: mannetje Jobi, zijn vrouwtjes Madiba en Ellie, en Sethemba. Die laatste is het kalfje van Ellie dat in maart 2016 werd geboren in het dierenpark. Pairi Daiza neemt met haar kudde actief deel aan het EEP (European Endangered Species Programme).

De draagtijd van een neushoorn bedraagt gemiddeld tussen de zestien en achttien maanden.

De zuidelijke witte neushoorn is een soort die in de twintigste eeuw op een paar honderd exemplaren na zo goed als uitgestorven was. Terwijl hun aantal in de laatste decennia opnieuw gestegen is, blijven deze dieren in acuut gevaar door stroperij, zegt Pairi Daiza. Hoewel de populatie intussen opnieuw geschat wordt op zowat 20.000 exemplaren (telling van 2015), werden sinds 2013 meer dan 1.000 dieren gestroopt.

Bekijk ook:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan fransaert

  misschien zullen parken zoals dit de enige manier zijn om de grote grazers en katten te laten overleven want in het wild zal het enkel lukken als we een wereldwijde ban hebben voor jacht en zeer repressief optreden tegen stroperij.

 • Kris Vansevenant

  Inderdaad goed nieuws. Hoop wel dat er een mogelijkheid bestaat om de kalveren ooit hun verdiende vrijheid te bieden.

 • Thomas Merckx

  Fantastisch goed werk, een zoo om een voorbeeld aan te nemen.

 • ringo van der pulst

  Goed nieuws van daar de laatste tijd.

 • Jan Lanclus

  top

Video