Exclusief voor abonnees

Nu ook rouwtherapie voor baasjes die hun huisdier verliezen: “Rouwen voor een dier kan even ingrijpend zijn als voor een mens”

Lieve Dosogne (47) begeleidt baasjes in hun verlies van een huisdier.
Joke Couvreur Lieve Dosogne (47) begeleidt baasjes in hun verlies van een huisdier.
Tranen om je overleden viervoeter, kat of konijn? Dan kan je voortaan terecht bij de rouwconsulent voor gezelschapsdieren. Lieve Dosogne (47) begeleidt baasjes in hun verlies van een huisdier. “Er wordt nog te vaak lacherig gedaan over het verdriet voor een beest”, zegt rouwexpert Manu Keirse.

Een poes die plots niet meer naar huis terug keert, een stokoud hondje dat een spuitje moet krijgen of een trouwe viervoeter die niet mee verhuist naar het rusthuis: het overlijden of het achterlaten van een huisdier kan voor behoorlijk wat verdriet bij z’n baasje zorgen. Het dierencrematorium bestaat bij ons al en ook in stilte afscheid nemen van je huisdier in een daarvoor speciaal ingerichte rouwkamer met bloemen en rustige muziek, kan al. Maar nu is er ook een rouwconsulent voor baasjes die hun emoties geen plaats kunnen geven.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Simoens

  Iemand die zijn huisdier niet graag ziet kan onmogelijk zijn partner of kinderen graag zien! Een huisdier is ook een perfecte oplossing om eenzaamheid te voorkomen. Wel zien dat je er dagelijks voldoende aandacht kan aan besteden en het beestje zelf niet eenzaam wordt! Dus 2 x nadenken aub en haal ze uit het asiel.... De dankbaarheid van deze dieren is onbeschrijfelijk.

 • Verstappen Martine

  Ik vrees dat ik daar gebruik van zal moeten maken als mijn 2 honden sterven. Ze zijn mijn kinderen.

 • alain lammens

  Een huisdier is meer dan een dier. Het is een onvoorwaardelijke oprechte vriend(in). Het is hard en doet enorm veel pijn als men dit verliest ! Een echte dierenvriend vergeet nooit zijn huisdieren, zelfs wanneer men een ander huisdier aanschaft, het blijft in het geheugen gegrift.

 • HENDRIK WECKSELER

  Elk dier is als elk mens uniek en kan niet zomaar vervangen worden dat is zever ja ja kan bij huisdieren een andere hond of kat kopen maar die zal nooit zijn als de vorige of de volgende omdat elk dier zijn eigen speciale karakter heeft en zijn eigen eigenschappen dus onvervangbaar je spreekt hier trouwens over een levend wezen niet over een paar sokken of batterijen die kan je wel vervangen

 • Sara Delaere

  Ik kan daar begrip voor opbrengen,een huisdier verliezen doet enorm veel pijn.Zeker voor een(echte dierenvriend)die vervang je niet zomaar direct! Daar moet tijd overgaan om het verdriet en rouwen te verwerken. Bij de ene mens lukt dat vlugger dan bij anderen. Niemand is verplicht hè. Voor veel mensen zal dit een grote hulp&steun zijn.