Nu al wespen in het land? “De soorten die je nu ziet, zijn niet agressief”

De gewone wesp
thinkstock De gewone wesp
Afgelopen weekend konden we al eventjes genieten van zomerse temperaturen. Jammer genoeg kregen we meteen het gezelschap van wespen, een van de vervelendste nadelen van warme zomermaanden. Gelukkig gaat het niet om de gewone wesp, maar om minder agressieve exemplaren: “De Franse veldwesp en hoornaar vallen hoogstens aan als ze in gevaar zijn." 

Laten we beginnen bij het begin: er is een verschil tussen “onze wesp” en de wespen die momenteel rondzwermen. In werkelijkheid gaat het om de Franse Veldwesp en de hoornaar, “onze wesp” is nog maar net wakker uit haar winterslaap. “De gewone wesp, wat trouwens de officiële naam is, vliegt al wel rond, maar zal nog niet lastig komen doen. Ze hebben nog geen suiker nodig”, legt Wim Veraghtert van Natuurpunt uit.

Zowel de Franse veldwespen als de hoornaars zijn een stuk minder agressief dan de gewone wesp. “Enkel als ze in gevaar zijn, kunnen ze misschien steken”, aldus Wim Veraghtert. Bovendien zijn ze niet verslaafd aan suiker waardoor ze onze terrastafels ongemoeid laten.

Hoornaar

Hoornaars jagen bijvoorbeeld op kleinere insecten. “De hoornaar is de grootste wespensoort in Europa. Hij heeft geen zwarte strepen, maar roodbruine strepen met geel.” In steden zal je die grote wesp trouwens niet tegenkomen, want de wespensoort verblijft voornamelijk in de natuur en maakt zijn nest in bijvoorbeeld holle bomen.

(Lees verder onder de foto) 

De Aziatische hoornaar.
Hans De Blauwe De Aziatische hoornaar.

Franse veldwesp

De Franse veldwespen hebben een afgeplat en slanker lichaam dan de gewone wesp. Ze zijn overwegend zwart en hebben gele dwarsstrepen. “De veldwespen maken nestjes van papier maché”, zegt Veraghtert. “Daarom komen ze hout afschrapen van je terrasmeubels.” De Franse veldwespen steken dus niet, maar ze maken je tuinmeubels stuk? “Enkel iemand met oog voor detail zal zien dat de wespensoort in de weer was met je tuinmeubels.”

(Lees verder onder de foto) 

Franse veldwesp
RV Franse veldwesp

Overwinteren

Waarom de gewone wesp ons nog niet lastigvalt? De koninginnen zijn nog maar net wakker uit hun winterslaap, en ze treffen hoogstens voorbereidingen om zich voort te planten. In de zomer komen de larven uit waarna ze gevoed worden door de werksters en het nest groeit.

De Franse veldwesp legt eitjes in het vroege voorjaar (eind maart, begin april), en de ontwikkelingstijd is veel korter dan die van de gewone wesp. “Er zijn dus al snel werksters”, legt Veraghtert uit. Die werksters zien we nu rondvliegen.

Wespeninvasie?

Terwijl de hoornaar en de Franse veldwesp twintig tot dertig jaar geleden nog schaars waren, duiken ze nu met meer op. Dat is niet noodzakelijk slecht nieuws: “Ze zijn minder agressief, maken minder grote nestjes en vliegen niet met zoveel samen rond”. Zo maakt de Franse veldwesp ook kleinere nestjes. “In een nest veldwespen leven ongeveer dertig wespen als werksters. Dat zijn er dus veel minder dan bij de gewone wesp.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thibault Derese

  Geef mij maar winter!!

 • barbara janssens

  Niet agressief wat moet ik dan doen ben zwaar allergisch tegen wespen als ik ze zie ga ik lopen zo paniek krieg ik dan

 • Gerard Braeckmans

  Ja, die vervelende wespen. En dan ook nog 's avonds de muggen en 's middags de zon die inje ogen schijnt. Allemaal vervelende dingen die ik niet wil hebben.

 • MIEKE RAMON

  Geloof er niks van. Ben 3 weken geleden gestoken van wesp in mijn gezicht en moest in allerijl naar de huisarts. Ik was wel de eerste voor hem dit jaar. ...