Noorwegen in de ban van mysterieuze, dodelijke hondenziekte

(Illustratiefoto)
Shutterstock (Illustratiefoto)
Noorwegen is in de ban van een vooralsnog mysterieuze hondenziekte waaraan al tientallen viervoeters zouden zijn overleden. Alle honden hadden, voordat ze ziek werden en stierven, dezelfde symptomen: veel braken en bloederige diarree. Dierenartsen luiden de noodklok omdat lijkschouwingen weliswaar duiden op een ernstige darmziekte maar de oorzaak daarvan nog onbekend is. 

Volgens Noorse media stelt een landelijk veterinair instituut alles in het werk om het raadsel op te lossen. Hondenbezitters houden hun hart vast, omdat bestaande medicatie tegen spijsverteringsproblemen bij honden niet helpt. Er zijn geen aanwijzingen, zo blijkt uit de autopsieën, dat er sprake is van vergiftiging. De slachtoffers zijn jonge maar ook oudere honden.

Het Noorse instituut voor voedselveiligheid heeft in een verklaring gemeld dat het nog onzeker is of alle dodelijke gevallen iets met elkaar te maken hebben. Maar wel dat er sprake is van dezelfde symptomen. “Voorlopig zien we nog geen patroon, maar we werken er hard aan. We kijken naar welke honden momenteel ziek zijn en naar de omstandigheden voor en nadat ze ziek werden”, aldus Ann Margaret Grøndahl, manager bij het instituut.

De afgelopen 24 uur zijn nieuwe gevallen geregistreerd in onder meer de regio's Trøndelag in het centrum van Noorwegen, Rogaland in het zuiden en de plaats Aurland vlak bij de kustplaats Bergen. De meeste andere gevallen doen zich voor in de regio Oslo. Het genoemde instituut schat dat tientallen honden ziek zijn en mogelijk eenzelfde aantal is overleden. 

Virussen

Volgens Grøndahl wordt er gekeken naar “alle mogelijke bacteriën en virussen”. Ze stelt dat in alle gevallen monsters worden genomen van de ontlasting van zieke en dode honden. En verder dat er ook honden zijn die weer opknapten. Waarschijnlijk gaat het nog dagen duren voordat het onderzoek is afgerond en met zekerheid kan gezegd worden wat er precies aan de hand is. “De tests die al zijn gedaan, hadden helaas geen bevredigend resultaat.”

De Noorse overheid heeft inmiddels alle activiteiten met honden in het land laten annuleren. Het gaat bijvoorbeeld om hondenshows of drijfjachten met honden. Baasjes wordt aangeraden honden voorlopig, totdat er meer duidelijk is, hun huisdieren aan de leiband uit te laten en uit de buurt van soortgenoten te houden.

Hondenbezitters stellen in Noorse media geschrokken te zijn over de raadselachtige ziekte die in korte tijd zoveel slachtoffers maakt. De honden die ziek werden waren kort daarvoor nog kerngezond. Op sociale media wordt het vermoeden uitgesproken dat het mogelijk kan gaan om besmet hondenvoer. De overheid stelt echter dat dat niet het geval is, omdat ook monsters van landelijk verkochte natte voeding en brokken zijn genomen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.