Noorse vissers aangevallen door witte dolfijn met harnas: “Mogelijk getraind door Russische marine”

De witte dolfijn droeg een soort van harnas.
rv De witte dolfijn droeg een soort van harnas.
Noorse vissers hebben aan de grens met Rusland een wel heel bijzondere vondst gedaan. Ze stootten er op een witte dolfijn die een soort van harnas aan had. Het dier benaderde de vissersboot zonder schroom en begon aan touwen en kabels te trekken. Onderzoekers en marinebiologen konden het harnas uiteindelijk van het dier verwijderen, en lazen tot hun verbazing de inscriptie ‘Eigendom van Sint-Petersburg’. Mogelijk is het dier dan ook ontsnapt uit de Russische militaire basis van Moermansk.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vissers merkten de witte dolfijn of beloega voor het eerst op in de buurt van het dorp Inga in het uiterste noorden van Noorwegen, niet ver van de Russische grens. “We wilden onze netten uitgooien toen we de dolfijn tussen onze boten zagen zwemmen”, vertelt visser Joar Hesten aan de Noorse zender NRK. “Hij kwam op ons af, en het was pas toen dat we zagen dat hij een soort harnas aan had.”

Het dier bleef de hele tijd de boot volgen en toonde duidelijk weinig angst voor de marinebiologen die ter plaatse kwamen om poolshoogte te nemen. De dolfijn bleef de boten benaderen en hapte naar touwen en kabels om er aan te trekken. 

Noorse experts denken nu dat het harnas bedoeld was om er een camera of mogelijk zelfs wapens op te bevestigen en vermoeden dat het dier militair getraind is. De Russische marinebasis van Moermansk ligt niet ver van de andere kant van de grens. De inscriptie ‘Eigendom van Sint-Petersburg’ lijkt de Noorse theorie alleen maar te bevestigen. “Als de dolfijn uit Rusland komt - en we hebben alle redenen om dat aan te nemen - is hij wellicht niet voor wetenschappelijk onderzoek getraind, maar voor het leger”, zei ook Martin Biuw van het Noorse Instituut voor Marineonderzoek aan NRK.

Onderwatermijnen

Dolfijnen en zeehonden worden al langer militair ingezet, onderzoek daarnaar startte al tijdens de Koude Oorlog. De Verenigde Staten gebruiken bijvoorbeeld dolfijnen bij zoekacties op zee of bij het lokaliseren van onderwatermijnen. De dieren hebben een bijzonder goed zicht, zijn snel en wendbaar en hebben een goed geheugen. Rusland zou zijn onderzoeksprogramma in de jaren 90 stopgezet hebben, maar zette er de laatste jaren opnieuw op in.

In een reportage uit 2017 legde het Russische ministerie van Defensie zelf uit dat het opnieuw testen aan het doen was met beloega's, dolfijnen en zeehonden. Tegelijkertijd liet president Poetin drie oude Sovjet-bases aan de Arctische kust heropenen. Volgens de documentaire werden de dieren getraind om de toegangen tot de marinebases te bewaken, maar konden ze ook mijnen zoeken, objecten optillen van de zeebodem en voorwerpen vervoeren. 

De testen wezen overigens uit dat de witte dolfijnen niet bijster geschikt waren voor alle trainingsopdrachten. “Velen van hen werden ziek na de lange opdrachten in de koude polaire wateren”, aldus de Russische documentaire. Zeehonden bleken uiteindelijk effectiever te zijn, en de dieren waren ook beter in het uitvoeren van mondelinge commando’s. “Zeehonden kunnen actief samenwerken met duikers: ze kunnen voorwerpen aangeven of wegbrengen en ze herkennen ‘hun’ duiker in een groep anderen. Met een speciaal commando kunnen ze de toegang blokkeren voor andere duikers en hen zelfs proberen te doden.”
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martijn Deschoemaeker

  Misschien was het dier aangespoeld 'in Sint-Petersburg', hebben ze het arme dier bevrijdt en terug in het water gehesen met behulp van dat desbetreffende 'oorlogs' harnass?! Manmanman, sommige mensen......

 • Jan Hevert

  Wie gelooft dat nu?! Op de beelden zag ik niets van een aanval, wel een speels dier. Van harnas was ook al geen sprake, wel 2 riemen. En welke idioot zou nu in het geheim dolfijnen opleiden voor militaire doeleinden en op die riemen 'eigendom van Sint-Petersburg' schrijven?! Als David Attenborough dat doet, dan vindt iedereen dat ok en prijzen ze de mooie beelden.

 • carmen Van de casteele

  Triestig, als ze deze dieren ook al gebruiken voor oorlogsdoeleinden.Dat ze de mens daarvoor gebruiken als ze willen oorlog voeten,dieren kiezen hier niet voor.Je gebruikt uw kinderen hier ook niet voor. Het mensdom en het dierenrijk.

 • Herman Beyers

  "Aangevallen"? HAHAHA, het beest zwom naast de duiker en kwam zelf telkens terug langs de boot zonder duidelijke intentie om agressief te zijn.

 • pierre De Smet

  Aanval ? Op de video zie ik alleen maar een dier dat komt bedelen voor wat voedsel .