Nieuwe wolvensoort ontdekt en al meteen bedreigd

Foto Madhu Chetri | Twitter
Een Noorse wetenschapper heeft een nieuwe wolvensoort ontdekt in Nepal, maar waarschuwt meteen voor een ernstige bedreiging van de soort: de mens.

In 2004 had de Noorse wetenschapper Madhu Chetri tijdens een trektocht door natuurpark Annapurna in Nepal oog in oog gestaan met een dier waarvan hij meteen wist dat het geen wilde hond was, een dier dat vaak voorkomt in die regio. Uiteindelijk hield hij het op een Himalayawolf, een soort die echter nooit eerder in Nepal werd gespot.

Deze wolf werd tweehonderd jaar geleden ingedeeld als subklasse van de grijze wolf, een dier dat voorkomt in Tibet en in India maar nooit eerder was aangetroffen in Nepal.

Chetri trok jaren later opnieuw naar Nepal en ging op zoek naar overblijfselen en uitwerpselen van het dier dat hij er ooit spotte. Aan de hand van onderzoek van de gevonden restanten concludeert hij nu dat de Himalayawolf, ook wel wollige wolf genoemd vanwege zijn pluizige bontkraag, al 800.000 jaar afgezonderd leeft van andere wolvensoorten.

De conclusie van zijn onderzoek, dat verschenen is in ZooKeys, is dan ook dat het hier om een heel nieuwe soort gaat, eerder dan een ondersoort van de grijze wolf.

Bedreigd door herders

Aan de conclusie over zijn nieuwe ontdekking koppelt Chetri echter een waarschuwing. Hij vreest namelijk dat de pas ontdekte soort meteen ook erg bedreigd is door de herders met wie het dier zijn habitat in de Nepalese regio deelt. De herders hebben het gemunt op de wolf omdat ze vrezen dat die een bedreiging vormt voor hun vee.

"Deze genetische variant van de Himalayawolf verdient speciale aandacht en behoudsmaatregelen want er heerst momenteel een conflict tussen mens en dier", schrijft hij in zijn paper. "Een speciaal actieplan is nodig om het conflict te ontmijnen en de lokale gemeenschappen in Nepal ervan te overtuigen dat het behoud van de wolvensoort erg belangrijk is."