Nieuwe wolf opgedoken, de vierde al in België

De wolf dook in de nacht van 30 april op 1 mei op in de buurt van Neufchâteau. Het leidde tot deze foto.
WWF De wolf dook in de nacht van 30 april op 1 mei op in de buurt van Neufchâteau. Het leidde tot deze foto.
Er is een nieuwe wolf gesignaleerd in ons land, dit keer dicht bij Neufchâteau in de provincie Luxemburg. Dat meldt het Wereldnatuurfonds WWF, dat ook een foto van het dier kon maken. Daarmee staat de teller ondertussen op vier wolven in ons land, naast het Limburgse koppel Naya en Gust (en mogelijk al kleintjes) en een exemplaar in de Hoge Venen.

De wolf werd gezien in Ebly, een gehucht in de gemeente Léglise, in de nacht van 30 april op 1 mei. Er is zelfs een foto genomen van het dier. Het landelijke Ebly ligt op zo'n tien kilometer van Neufchâteau.

Volgens het WWF en 
een Réseau Loup, een Franstalig netwerk van wolvenexperts, heeft een dna-analyse van de uitwerpselen van de wolf aangetoond dat hij van de Frans-Italiaanse lijn komt. “Dat betekent dat twee subsoorten elkaar gaan ontmoeten! Uitstekend nieuws voor de biodiversiteit”, zegt de natuurorganisatie. De andere wolven in ons land zijn allemaal van de Duits-Poolse lijn.

800 kilometer

Volgens het WWF heeft de wolf allicht op zijn eentje meer dan 800 kilometer afgelegd vanuit de Alpen om hier te geraken. 

Ook de organisatie Welkom Wolf reageert enthousiast. “België is nu officieel het wolvenkruispunt van Europa. Vorig jaar waren we het laatste land in Europa dat wolven op bezoek kreeg, vandaag zijn we het land waar de oostelijke en de zuidelijke populatie elkaar ontmoeten, nadat ze eeuwen gescheiden hebben geleefd als gevolg van de bijna-uitroeiing door de mens.”
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Pieter Verhulst, die wilde dieren zullen zelf wel uitmaken of en waar er voor hen nog plaats is, dat doen zij al vele duizenden jaren.

 • Jan Boden

  Wolven zijn marathonlopers die een 60 km per dag afleggen. Op 3 weken zijn die 1.200 km verder.

 • Pieter Verhulst

  1 wolf mochten ze niet neerschieten. Er kwamen zelfs financiële compensaties om hekken te zetten. Weldra zitten we met een 10tal wolven en moeten we er meerderen neerschieten. Er is hier helaas geen plaats meer voor wilde dieren.

 • Hans Peeters

  Jagers zitten ongetwijfeld vol ongeduld te wachten.

 • cecil atherton

  Af en toe eens een boek van bv. de 18de eeuw vastnemen, staan al hints in waarom hier praktisch geen wolven meer rondliepen. Als het straks enkel erwtenbrij is, en dit beperkt tot 2x per dag, gaan de meesten het wel snappen zonder zichzelf te onderwijzen.