Nieuwe methode spaart miljoenen kuikens van verhakselaar

Screenshot YouTube
Na jaren van onderzoek liggen vandaag de eerste eieren van 'hennen zonder broertjes' in de schappen in Berlijn. Daarbij worden haantjes via een bepaalde methode uit het broedproces gehaald, voordat ze uit het ei komen. Daardoor hoeven de mannelijke eendagskuikens niet meer te worden gedood, want het leven wordt beëindigd voordat ze worden geboren. 

Naar verwachting wordt de nieuwe methode in de loop van volgend jaar ook buiten Duitsland toegepast.
Met de nieuwe techniek kan aan het begin van het broedproces het geslacht in het ei worden vastgesteld. “Dat gebeurt door op dag negen van het broedproces een heel klein gaatje in de schaal van het broedei te laseren en er een minuscuul druppeltje embryo-urine uit te halen. Aan de hand van het hormoonniveau kunnen we bepalen of het een haantje of een hennetje is”, zegt Martijn Haarman van het consortium Seleggt, de organisatie achter de nieuwe techniek.

15 miljoen kuikens afgemaakt

In ons land worden jaarlijks 15 miljoen mannelijke eendagskuikens afgemaakt, onder meer in een verhakselaar of via vergassing.  In Nederland gaat het om het 45 miljoen kuikens.  “Dat is een groot maatschappelijk probleem. In Duitsland is hier de laatste jaren meer aandacht voor geweest dan in Nederland'', aldus Haarman. De reden dat de mannelijke kuikentjes worden gedood is dat ze geen eieren leggen en nauwelijks vlees geven.

Seleggt is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse fabrikant van broedmachines HatchTech, de Universiteit van Leipzig en de Duitse supermarktketen REWE. Deze organisatie is overigens niet de enige die zich bezighoudt met de geslachtsbepaling van kippeneieren. Onlangs kreeg Ovo, een spin-offbedrijf van de Universiteit Leiden, een miljoeneninvestering voor de ontwikkeling van een vergelijkbare methode.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rene Dannau

  het verschil in een vegie en een vleeseter is dat de vegie een zwak persoon is zie de huidskleur een vegie lijkt wel een alien grijze huidskleur tegen normale kleur.

 • Thibault Derese

  Veggie eten kan even lekker of zelfs lekkerder zijn.

 • Hans Schoen

  Fred, soyabonen worden voornamelijk gekweekt voor veevoeders. De hoeveelheid die de mens nuttigt is een peulschil. Je kan er niet onderuit met allerlei excuses. Mensen die dierlijke produkten nuttigen zijn het meest schadelijk in alles. De nadelen zijn eindeloos. Het is nutteloos want het is zo simpel te vervangen door veel betere produkten.

 • Fred De Meulemeester

  Daniel Patteet... Je reinste onzin! Je weet toch dat pakweg het planten van sojabonen dodelijk is voor heel veel dieren...

 • Daniel Patteet

  Mensen,stop allemaal met vlees,melk en eieren te nuttigen..Je leeft niet alleen gezonder maar dan hoeft er geen enkel dier meer te lijden..