Nieuwe jachtrel in Zuid-Afrika: Belgen schieten week lang honderden dieren dood

Wild Heart Wildlife Foundation
Amper twee maanden na de heisa over de dood van de Zimbabwaanse leeuw Cecil is in Zuid-Afrika een nieuwe controverse de kop opgestoken. In de buurt van het dorp Alldays mogen ruim 20 jagers er een week lang dieren doodschieten tijdens een drijfjacht. Opmerkelijk: het gaat om Belgen en Nederlanders.

Dieren doodschieten voor de sport: sinds de Amerikaanse tandarts Walter Palmer twee maanden geleden de Zimbabwaanse leeuw Cecil doodde, staat elk bedenkelijk jachtevenement volop in de kijker. Ook zo in Zuid-Afrika, waar in de 'Braam farm' bij Alldays, een dorp in de noordelijke provincie Limpopo, een weeklang durende drijfjacht is geopend. Daarbij worden de dieren - onder meer antilopes, wrattenzwijnen en bavianen - op het domein opgejaagd richting de wachtende jagers, die hen vervolgens makkelijk kunnen neerschieten. In Europa is de jachttechniek alom gekend, maar in Zuid-Afrika is het nooitgezien. De drijfjacht is er niet illegaal, maar wordt er wel als gruwelijk en respectloos beschouwd.

Dierenactivisten kregen lucht van het evenement en probeerden het gisteren via de rechter alsnog tegen te houden. Dat mislukte, waarna berichten binnenvielen dat er al minstens 18 dieren gedood waren. De activisten denken dat er deze week honderden dieren zouden kunnen sneuvelen. Er is intussen ook een petitie geopend.

rv
Een platform voor de drijfjacht op de Braam farm.
rv Een platform voor de drijfjacht op de Braam farm.

"Ze hebben platformen gebouwd aan de rand van het domein", beschrijft Ainsley Hay van dierenrechtenvereniging National Council of SPCA's de situatie terplekke, aan The Telegraph. Die strekken zich uit over twee kilometer. "Lokale inwoners zijn ingehuurd om van de andere kant de dieren op te jagen met metalen trommels. De jagers hebben zo een makkelijk doelwit aan de dieren. Die hebben geen kans om aan de slachting te ontsnappen en de jagers kunnen geen 'clean shot' of humane dood garanderen." Volgens haar kunnen de dode dieren ook niet gebruikt worden als voedsel of als trofee omdat ze zo vol kogels zitten.

"Mijn mensen onderzoeken de zaak momenteel", vertelt Solly Kgopong, hoofd van het departement milieu, toerisme en economische ontwikkeling van de provincie Limpopo, in het Zuid-Afrikaanse reportageprogramma 'Carte Blanche'. "We zijn er ons van bewust dat dit niet onwettig is, als departement moeten we wel actie ondernemen wanneer er onethische dingen gebeuren."

De Zuid-Afrikaanse dierenrechtenorganisatie Ban Animal Trading houdt het gecontesteerde jachtevenement nauwlettend in de gaten. Ze publiceert zelfs foto's van de jagers op haar Facebookpagina.

'De dieren hebben geen kans om aan de slachting te ontsnappen en de jagers kunnen geen 'clean shot' of humane dood garanderen'

Ainsley Hay van NSPCA
Wild Heart Wildlife Foundation
Protestborden aan de Braam farm.
rv Protestborden aan de Braam farm.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.