Nieuwe inktvissoort ontdekt met unieke jachtskills en opvallend seksueel gedrag

AP
Amerikaanse biologen hebben een nieuwe inktvissoort ontdekt die opvallend sociaal gedrag vertoont, zeker in vergelijking met soortgenoten. Deze gestreepte octopus die in de Stille Oceaan voorkomt, besluipt zijn prooi van achter en tikt het zachtjes op de schouder, waardoor het van schrik in zijn armen belandt. Tijdens de voortplanting leven de dieren een paar dagen samen, delen ze voedsel en lijken ze zelfs met elkaar te zoenen. De meeste mannelijke inktvissen bevruchten van een afstand, uit angst voor agressief of hongerig gedrag van de vrouwtjes.

Biologen van de Amerikaanse universiteit Berkeley hebben deze opvallende verschillen met soortgenoten ontdekt. Inktvissen zijn geen sociale dieren, maar deze gestreepte soort is gesignaleerd in een groep van zo'n veertig soortgenoten vlakbij de kust van Panama en Nicaragua.

In de jaren zeventig is al melding gemaakt van deze soort, maar omdat het gedrag zo vreemd en afwijkend was, zijn de studies destijds terzijde geschoven. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

AP