Nieuwe beschermde diersoorten: giraf en makohaai

Onder andere giraffen behoren tot de nieuwe dieren die werden toegevoegd aan de lijst met beschermde diersoorten.
© Bart Leye Onder andere giraffen behoren tot de nieuwe dieren die werden toegevoegd aan de lijst met beschermde diersoorten.
De giraf en de makohaai zijn voortaan beter beschermd tegen illegale dierenhandel. Dat is beslist op de achttiende internationale CITES-conferentie, die de handel in beschermde diersoorten reglementeert. Zowel WWF als minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem laten weten dat ze tevreden zijn met de resultaten van de conferentie.

De CITES-conferentie vond van 17 tot 28 augustus plaats in Genève. De 170 aanwezige landen bespraken er 57 voorstellen voor de bescherming van bedreigde diersoorten. 

Verschillende dieren staan voortaan op de lijst met het hoogste beschermingsniveau. Andere worden voortaan beschouwd als soorten die bedreigd kunnen zijn indien de internationale handel erin niet strikt gecontroleerd wordt. Naast de giraf gaat het bijvoorbeeld om de koningsfazant, een groot aantal reptielen makohaaien en boomspinnen.

Ook de situatie van de olifant kwam op tafel. CITES besliste dat die in de meeste Afrikaanse landen op lijst 1 blijft. Daarnaast werd er ook beslist over quota voor de trofeejacht op de zwarte neushoorn. 

De olifant behouden in de meeste Afrikaanse landen het hoogste beschermingsniveau.
Getty Images De olifant behouden in de meeste Afrikaanse landen het hoogste beschermingsniveau.

Tevreden

Minister Marghem laat donderdag in een reactie weten dat ze tevreden is met de resultaten van de conferentie. "De vooruitgang is op heel wat punten significant, meer bepaald wat betreft de regulering van de handel in giraffen. Maar ook al zijn we op goede weg, toch zullen we nog extra inspanningen moeten doen om de zesde massale uitsterving de komende jaren een halt toe te roepen", laat ze weten in een reactie. 

Ook WWF is blij met het resultaat van de conferentie. "Het is van vitaal belang dat de internationale gemeenschap inspanningen blijft richten op het aanpakken van de illegale handel om een hoopvolle toekomst voor kwetsbare soorten veilig te stellen. Zolang 'legale' markten voor bedreigde soorten blijven bestaan en landen er niet in slagen om nationale wetten te handhaven en de vraag naar producten van bedreigde soorten te verminderen ,zal stroperij een lucratieve zaak blijven", zegt Sofie Ruysschaert, beleidsmedewerker WWF-België. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.