Nieuw-Zeelandse natuurbescherming ziet zich genoodzaakt aangespoelde grienden te euthanaseren

Zo'n 150 walvissen spoelden vorige maand al aan in Hamelin Bay in West-Australië.
EPA Zo'n 150 walvissen spoelden vorige maand al aan in Hamelin Bay in West-Australië.
Op de Nieuw-Zeelandse westkust is gisteren een groep van 38 grienden aangespoeld. Vrijwilligers probeerden vandaag de twaalf nog overlevende walvisachtigen weer in het water te krijgen. Toen bleek dat dit wegens ruwe zeecondities niet zou lukken, werd besloten om het leven van de dieren te beëindigen om ze verder leed te besparen.

Het Department of Conservation (DOC), de Nieuw-Zeelandse organisatie voor natuurbescherming, werd er gisteren al van op de hoogte gesteld dat de grienden waren aangespoeld. Dat gebeurde in de monding van de Okuru-rivier, dicht bij de plaats Haast, in de regio West Coast op het Zuidereiland.

(lees verder onder de foto)

Door de gevaarlijke omstandigheden op zee konden de zoogdieren gisteren echter niet worden geholpen. Vandaag bleken nog slechts twaalf van de 38 grienden te leven. Vrijwilligers van Project Jonah, een organisatie voor het redden van walvissen, probeerden de overige dieren de hele dag door nog te redden samen met lokale mensen en mensen van de natuurbescherming. De reddingspogingen mislukten echter telkens opnieuw.

Gevaarlijke condities

"De gevaarlijke zeecondities zorgden ervoor dat het niet lukte om de walvissen weer in zee te krijgen", zegt Wayne Costello van de DOC. "Helaas is de zee bij Haast erg woest en de sterke stroming maakte het onmogelijk voor de redders om de dieren opnieuw het water in te krijgen en terug de open zee in te leiden."

Uiteindelijk heeft de natuurbeschermingsorganisatie in samenspraak met de lokale stam en lokale mensen besloten om de walvissen op een humane manier te euthanaseren. "We hebben alle opties overwogen, maar het was een te groot risico voor zowel mens als walvis om ze weer te water te krijgen", aldus Costello. "Iedereen heeft alles gegeven om de walvissen zo comfortabel mogelijk te maken in hun benarde positie op het strand, door ze af te koelen en ze te beschermen van de zon en wind. We willen iedereen dan ook erg bedanken: de Makaawhio, Project Johah en de mensen uit Haast die allemaal samen met ons werkten om de walvissen te helpen. Helaas hebben we ze niet kunnen redden. Dit is een triest einde."

De walvissen zouden al zo'n twaalf uur gestrand gelegen hebben, voordat ze voor het eerst werden opgemerkt.

In de regio spoelen vaker aantallen walvissen aan. Eind vorige maand strandden zo'n 150 kortvinnige grienden in Hamelin Bay ten zuiden van het Australische Perth.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sofie Van Eeden

  Zonde van die mooie dieren, zo jammer dat dit gebeurd pff, vind dat zo erg, als ik een toverstokje had, dan wist ik het wel wat doen. De wereld is naar de kloten.

 • rik lagrou

  kan men dan niet voorspellen het elk jaar zo zal waarschijnlijk door eeuwenoude route zijn en dit zijn dan natuur xxx 12 uur niemand die moeite neemt??,

 • gustaaf carpels

  Het gaat niet goed me de wereld

 • Melanie Van den broeck

  Zo erg altijd die mooie dieren .