Neushoorn Jacob (28) stierf “door honger en uitputting” in Franse dierentuin

RV - Facebook Rewild
De zwarte neushoorn Jacob stierf op 31 december in de dierentuin van Pont-Scorff in het Franse Morbihan. Hij werd 28 jaar oud. De NGO Rewild, die recent de Bretonse dierentuin overnam, liet een autopsie uitvoeren. Die wees uit dat Jacob stierf “van honger en uitputting als gevolg van zijn leven in gevangenschap”.

De dierentuin van Pont-Scorff werd enkele weken geleden gekocht door de NGO Rewild, een organisatie die zich inzet voor natuurbehoud. Rewild slaagde erin om 600.000 euro in te zamelen voor de aankoop van de zoo, met als doel alle 560 dieren die er leven vrij te laten in de natuur, of op zijn minst over te brengen naar natuurreservaten.  Al snel werd duidelijk dat de toestand van heel wat dieren uit de zoo alarmerend was. Jacob, een zwarte neushoorn, stierf twee weken na de overname. De organisatie liet een autopsie uitvoeren en maakt nu de resultaten daarvan bekend. 

“Ernstig ondervoed”

Door zijn eenzijdig en onaangepaste dieet had Jacob last van ernstige mondzweren, waardoor hij niet goed kon eten en ernstig ondervoed raakte. Zijn lichaam was serieus verzwakt, hij kampte met gewichtsverlies, vermoeidheid en spieratrofie. “Jacob kreeg zijn hele leven voedsel dat ongeschikt was voor zijn behoeften, zijn slechte gezondheid was een rechtstreeks resultaat van zijn leefomstandigheden in gevangenschap”, schrijft Rewild in een mededeling op Facebook. De organisatie wijst erop dat neushoorns gewoon zijn aan het warme Afrikaanse klimaat, en in het wild makkelijk 25 kilometer per dag afleggen. “De opsluiting heeft gezorgd voor kou, stress en pijn", klinkt het. En Jacob is niet alleen, zegt de organisatie: “Van de 173 zwarte neushoorns die sinds 2000 in gevangenschap werden gehouden, stierven er 97 voor de leeftijd van 20 jaar.” In het wild worden de dieren gemiddeld 35 tot 45 jaar oud. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MYRTHE PASS

  Is Rewild niet zo'n vereniging zoals GAIA bij ons. Misschien is het wel spijtig dat de zoo in handen viel van zo'n vereniging?Het is absurd te denken, dat dieren uit gevangenschap in de vrije natuur kunnen leven. Jacob is waarschijnlijk omwille van zijn ouderdom overleden. Ik dacht dat een neushoorn niet veel ouder dan 28 jaar wordt. Het is algemeen geweten dat dieren in de zoo veel langer leven dan hun soortgenoten in de vrije natuur of dierenparken. Anders kwamen stropers Jacob tegen.

 • emiel wouters

  Zo'n kolos van een dier, neen dat ziet je niet als die ineens 1/2 ton afvalt. En zeker niet in een frans (waarschijnlijk) gerenommeerde dierentuin. Waarschijnlijk gaan ze daar nu ook hulp voor vragen, NEEN geen geld. alleen maar truitjes om deze dieren warm te houden.

 • Thomas De Bakker

  Wij als mens moeten toch nog serieus evolueren. Dierentuin is gewoon een mooi woord voor dierengevangenis. Hier lopen misdadigers gewoon vrij rond en onschuldige dieren zetten we in een kotje. Om naar te kijken of voor consumptie. Walgelijk

 • Lucien Mertens

  Tijd om de "Zoo" achter ons te laten, er zijn mogelijkheden genoeg om die dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.