Net nu Week van het Konijn start: "Omstandigheden waarin de dieren worden gekweekt zijn choquerend"

De Boerenbond lanceerde in 2012 dit parksysteem waar de konijnen iets meer plaats hebben.
BELGA De Boerenbond lanceerde in 2012 dit parksysteem waar de konijnen iets meer plaats hebben.
Daags voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de ‘Week van het Konijn’ aftrapt, voeren een aantal dierenrechtenorganisaties net een ontradingscampagne. Ze klagen de omstandigheden aan waarin de dieren gekweekt worden. "Die zijn ronduit choquerend", klinkt het.

Met de Week van het Konijn wil het VLAM konijnenvlees extra onder de aandacht brengen, want de consumptie ervan boert achteruit in Vlaanderen. De campagne start morgen en loopt tot 5 februari. In samenwerking met supermarkten en slagers prijst men de troeven van konijn aan. Een reeks recepten moeten inspiratie bieden.
Maar de campagne krijgt meteen tegenwind van een aantal dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganov. Zij roepen onder de hashtag #teamkonijn de Vlaming net op om géén konijn te eten.

Maximum 10 weken in leven 

"Of je nu graag konijnen ziet of niet, de omstandigheden waarin konijnen gekweekt worden voor vlees zijn choquerend. In kooisystemen hebben de dieren elk amper 600cm² ter beschikking, ofwel één A4 pagina", klagen de organisaties aan. "In parksystemen hebben ze iets meer plaats (800cm²), maar in beide gevallen is de vroegtijdige sterfte erg groot, mede omdat konijnen zeer stressgevoelige dieren zijn. Zo duurt hun leven maximum tien weken - terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden." 

Animal Rights brengt vandaag zelfs nieuwe undercoverbeelden uit, die het dierenleed moeten bevestigen. In kwekerijen in ons land zitten in totaal zo'n 700.000 konijnen opgesloten. "Zij zien geen daglicht, kunnen niet graven, leven boven hun eigen uitwerpselen en zijn blootgesteld aan constant lawaai van ventilatie, muziek en rammelende kooien. Dit voldoet op geen enkele manier aan de natuurlijke behoefte van deze dieren", klinkt het. De organisatie hekelt ook de "misleidende terminologie" van "parkhuisvesting”.

Omdat zelfs strengere wetgeving - vanaf eind januari 2024 zijn enkel nog parkkooien toegestaan - geen soelaas biedt voor de dieren, willen de dierenrechtenorganisaties deze kweek gewoon afgeschaft zien. "De enige manier om dierenleed in de konijnensector een halt toe te roepen, is ervoor kiezen om geen konijnenvlees meer te eten." 

VIDEO: Dierenrechtenorganisatie Animal Rights publiceerde vandaag nieuwe undercoverbeelden. Opgelet: de beelden zijn niet voor gevoelige kijkers.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PIETER ROGIERS

  @claudia: vele Gaia-leden zijn nu eenmaal grote dierenvrienden met een konijntje of ander huisdiertje, die krijgen uiteraard geen kritiek van Michel Vandenbos, zij moeten blijven doneren en testamentschenkingen doen ... Op een sluwe en intelligente manier laat hij zijn leden compassie krijgen en doet hij zich voor als de grote dierenmessias.

 • Gerd Van nieuwenhove

  Juist een stukje haas gegeten .... En het heeft gesmaakt ! Beter als mijn grootmoeder ?

 • Yvan Lindekens

  Die dierenrechtenactivisten hebben een punt: in de grootschalige vleesproductie is er geen plaats voor dierenwelzijn. Ook niet voor mensenwelzijn, overigens... Het enige wat telt is zakken vullen, ook al komt daar wat ellende en wat gesjoemel bij kijken: zwartwerk, mensenhandel, fiscale-, sociale- en BTW-fraude, oneigenlijk veterinair medicijnengebruik, mestfraude, ... Hoog tijd dat die sector eens grondig uitgemest wordt.

 • Christine Laevers

  Dit is geen bedrieglijke techniek : het zijn feiten. Ik koop soms een konijn bij de slager, goed wetende dat het waarschijnlijk zo'n konijn is. Tot ik mijn eigen konijnen ga kweken: 1 nest per jaar volstaat. En op de grond. Want konijnen zijn gronddieren.

 • Maria Arens

  Het is hoogtijd dat al die dierenorganisaties gaan voor een totaal verbod op slachten en eten van dieren in Vlaanderen. Ik haat het daarom om in Vlaanderen op de buiten te wonen, overal kwekerijen en dierenleed. ONbeschaafd.