Net gered van uitsterving en alweer met uitsterven bedreigd: schimmelinfectie kan kakapo de kop kosten

De kakapo is uniek. Met zijn 3,5 kilogram is hij de dikste papegaai ter wereld. Bovendien kan de vogel niet vliegen.
AFP De kakapo is uniek. Met zijn 3,5 kilogram is hij de dikste papegaai ter wereld. Bovendien kan de vogel niet vliegen.
Nog maar een tweetal maanden geleden werd het heugelijke nieuws de wereld ingestuurd dat de kakapo, de dikste papegaai ter wereld, er een succesvol broedseizoen had opzitten. Zo zou het nationaal symbool van Nieuw-Zeeland van uitsterven gered zijn. Maar nu waarschuwen experts alweer voor een nieuwe bedreiging: een schimmelinfectie.

Die schimmelinfectie zou alvast een gevaar vormen voor één vijfde van alle kakapo’s in de Nieuw-Zeelandse bossen. Een op vijf, of ongeveer 30 van de 144 volwassen papegaaien, zou evengoed het einde van de kakapo kunnen betekenen.

Voorlopig stierven er al zeven kakapo’s aan de gevolgen van de schimmelinfectie. Het laatste slachtoffer was een kuiken van 100 dagen oud. Verder werden er al 29 zieke vogels naar een dierenhospitaal gebracht voor een diagnose en behandeling.

Behalve 147 volwassen vogels – dat zijn er nu nog maar 138 - zijn er immers ook nog 76 kleine kakapootjes. Althans, zoveel werden er in 2018 geboren. Vermoedelijk hebben ongeveer 60 kuikens de eerste maanden overleefd: een record.

(Lees verder onder de foto)

In 2018 werden er 76 kakapootjes geboren: een record.
AFP In 2018 werden er 76 kakapootjes geboren: een record.

Niet-vliegende vogel

De kakapo leefde ooit in groten getale in Nieuw-Zeeland. Het is een unieke vogel die tot wel 3,5 kilogram kan wegen, 50 tot 63 centimeter lang is, en niet kan vliegen. En dat is precies waarom de vogel bedreigd is. Oorspronkelijk had de kakapo weinig vijanden in Nieuw-Zeeland. Maar nadat de mens enkele roofdieren waaronder marters en wilde katten, introduceerde, kwam het voortbestaan de (pech)vogel in gevaar.

Daarbij legt een kakapo-vrouwtje maximaal vier eitjes per jaar, en de vogels hebben slechts één keer om de twee jaar geslachtsgemeenschap. Daar is een logische verklaring voor: de vogel kan wel zo’n 90 jaar oud worden en zonder natuurlijke vijanden zouden teveel eitjes vroeger een epidemie betekend hebben. Konijnengewijs.

Bekijk ook hoe een kakapo kuiken een hersenoperatie ondergaat: 

kos4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robrecht Peeters

  niet alleen voor de dieren ook voor het mensdom behoren de schimmels een dodelijk gevaar maar ja voor het moment al 7,8 miljard mensen dus een miljard meer of minder speelt geen rol.Het laat wel zien dat zulk een diertje veel meer waard is dan een mens. Stemt tot nadenken.Generaals wisten dat al lang.Men leert zoiets op de militaire scholen

 • Karel Van Geel

  Door gans het bestaan van de aarde verdwijnen er soorten en ontstaan er nieuwe. Diegenen die niet sterk genoeg zijn of zich niet snel genoeg aanpassen verdwijnen dus de normale gang van zaken in de natuur.

 • Emiel Van Riet

  een keer sex om de 2 jaar....van een pechvogel gesproken....

 • Marianne Van den Lemmer

  Ik vind het een schat van een vogel! Ik hoop dat ze hem kunnen redden.