Nederlandse provincie laat bijna duizend edelherten afschieten

Edelherten in de Oostvaardersplassen.
ANP Edelherten in de Oostvaardersplassen.
De Nederlandse provincie Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in de Oostvaardersplassen (OVP) afschieten. Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een gebied elders in Europa. 

Er blijven dan nog 1.100 herten, paarden en koeien in het natuurgebied over, die samen in een kleiner gebied moeten leven, maar wel met meer beschutting rondom. Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan plaatshebben.

Dat besluit hebben Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond na een urenlang debat genomen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen. 

Een meerderheid van de twaalf politieke fracties in de Staten onderschreef grotendeels de nieuwe beheeradviezen van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). Het advies kwam na een strenge winter waarin duizenden dieren bezweken. Dat mag nooit meer gebeuren, vinden alle Flevolandse politici.

Afgelopen winter bezweken in de Oostvaardersplassen duizenden dieren omdat er niet werd bijgevoederd.
ANP Afgelopen winter bezweken in de Oostvaardersplassen duizenden dieren omdat er niet werd bijgevoederd.
ANP
ANP23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Er is geen plaats meer voor wilde dieren waar de mens verschijnt. Zal er niet op verbeteren.

 • ingrid mertens

  Inderdaad, beter wat natuurlijke jagers bijzetten ipv menselijke jacht! De natuur houdt zichzelf in evenwicht ! Menselijke jacht is dikwijls gewoon een vreselijk moordspel !

 • Jan Boden

  Een paar roedels wolven binnenlaten en het probleem is voor eeuwig opgelost.

 • Cor Dierckx

  Trop is te veel.

 • mich lee

  misschien wat natuurlijke jagers uitzetten zoals wolven? Die zorgen er meteen voor dat het wildbestand onder controle blijft.