Nederland verbiedt fokken van honden met korte snuit

Franse buldog bulldog frenchie
Shutterstock Franse buldog bulldog frenchie
Fokkers van honden met korte snuit, zoals de mopshond, Engelse en Franse buldog, moeten in Nederland meteen hun activiteiten stopzetten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eerste waarschuwingen uitgedeeld, meldt de Nederlandse krant Trouw. Fokkers die de wet negeren, riskeren hoge boetes.

De Nederlandse stichting Dier&Recht strijdt al langer voor een fokverbod op deze rassen, omdat de platte snuit voor ademhalingsproblemen zorgt. In maart 2019 lukte dat, nadat een onafhankelijk onderzoek van Universiteit Utrecht aantoonde dat het fokken de gezondheid van de dieren inderdaad aantast. Desondanks merkte de stichting dat de NVWA, die verantwoordelijk is voor het handhaven van deze wet, niet optrad tegen overtreders.

Om daar verandering in te brengen, diende Dier&Recht een handhavingsverzoek in voor een fokker waarvan bekend was dat hij kortsnuitige buldogs fokte. "De NVWA ging kijken en gaf een waarschuwing", aldus Kelly Kessen, die als dierenarts verbonden is aan Dier&Recht. De NVWA geeft nooit direct een boete. Wel kan de fokker binnenkort een tweede inspectie verwachten en riskeert dan een boete van 1500 euro. Nu één fokker gewaarschuwd is, hoopt Dier&Recht dat andere dit voorbeeld volgen. De stichting heeft een meldpunt waar mensen mogelijke overtredingen kunnen rapporteren. Die worden dan door Dier&Recht onderzocht.

Buldogs en mopshonden zijn populair om hun fysieke kenmerken, zoals de platte snuit en korte poten. Juist die kenmerken zorgen voor medische aandoeningen bij de dieren, zoals ademhalingsproblemen, moeilijkheid bij het bewegen en ontstekingen. “Fokkers houden vast aan dat uiterlijk, omdat ze dat mooi vinden en met prijzen beloond worden”, aldus Kessen.
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kim De Grauwe

  Fantastisch, eindelijk.

 • Liliane Verswyvel

  En wat met de eerlijke fokkers die het wel goed menen en die wel inzitten met de gezondheid van de dieren ?

 • Luis Indepels

  Mooi zo, als de andere landen nu maar volgen. Wat Staffords en pitbulls betreft, met deze honden is niks mis maar zijn hun baasjes er wel geschikt voor? Fokken van honden en katten, of het nu broodfok is of niet gewoon verbieden. De asielen zitten vol en de fokkers verdienen er geld mee. Minister Weyts toon uw tanden.

 • mich lee

  marijke boulet, er bestaan geen vachthonden of rassen. Een pitbull is in weze net zo lie als eender welke andere hond. Het gaat erover hoe je die groot brengt.

 • Roger Wouters

  Hopelijk asap ook in België.