Natuurpunt: “Schrik niet als er een vleermuis op je parasol zit”

Natuurpunt
Natuurpunt kreeg meerdere meldingen van vleermuizen die zich op of in de plooien van een tuinparasol hadden genesteld. “Uitzonderlijk? Ja, maar ook niet zó ongewoon”, klinkt het. “Er is in ieder geval geen reden tot paniek, de diertjes doen geen kwaad.”

“Grootoorvleermuizen en baardvleermuizen zijn vleermuizen die geregeld onder losse schors wonen. Een parasol, vooral dan de grotere types, kan je met wat goede wil nog wel als een vrij gelijkaardige verblijfplaats beschouwen”, klinkt het bij Natuurpunt. 

Een parasol lijkt volgens Natuurpunt wel minder geschikt als kolonieplaats, aangezien er steeds enkelingen werden gevonden. “Al suggereert een vondst van een groepje van 3 vrouwtjes ingekorven vleermuizen in een houten pergola in 2018 dat een parasol uitzonderlijk ook wel eens als (satelliet)kolonieplaats zou gebruikt kunnen worden.”

In principe blijven de diertjes niet lang. Slechts één melding rapporteert een langere verblijfsduur. De vleermuis in kwestie bleef het grootste deel van de maanden juli en augustus op post. 

‘Gunstig microklimaat’

“Vermoedelijk kruipen vleermuizen af en toe graag in een parasol omdat de stof een goede bescherming, een degelijke houvast en een gunstig microklimaat biedt – of toch minstens voor bepaalde soorten. Wie ooit al eens een binnengevlogen vleermuis in een huiskamer heeft moeten zoeken, weet uit ervaring dat de gordijnplooien een van de beste kanshebbers vormen om het dier in te vinden”, zegt Wout Willems, vleermuizenexpert bij Natuurpunt, op de website van de natuurvereniging.

“Vind je een dier in je eigen parasol”, zegt Natuurpunt, “dan is dat in ieder geval geen reden om te panikeren. Wees blij met de onverwachte gast en gun hem zijn tijdelijk verblijf. Laat de parasol voorlopig in de toestand waarin je hem gevonden hebt. Is de slaper vertrokken, dan kan de parasol probleemloos weer gebruikt worden.”