Natuurpunt betreurt 10.000 dode dieren in het verkeer

PHOTO_NEWS
Vorig jaar werden 10.000 dieren het slachtoffer van het verkeer in Vlaanderen. Daarom is natuurorganisatie Natuurpunt gestart met 'Dieren onder wielen 2.0' en roepen ze iedereen op om verkeersslachtoffers onder dieren te melden. Met dit initiatief gaat Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, op zoek naar de knelpunten voor dieren langs de Vlaamse wegen.

Tijdens de vorige actie 'Dieren onder wielen' werden er 10.000 dode dieren geteld langs de Vlaamse wegen. Vandaag lanceerde Natuurpunt een vervolgactie 'Dieren onder wielen 2.0'. Het opzet blijft hetzelfde. Met behulp van vrijwilligers wil Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, tellen hoeveel dieren het slachtoffer worden van het verkeer in Vlaanderen. Nieuw is dat er nu gewerkt wordt met trajectcontrole, waardoor knelpunten duidelijker zichtbaar worden. "De resultaten van de vorige actie waren afhankelijk van de ijver van de vrijwilliger. Door de trajectcontrole krijgen we een meer genuanceerd beeld van het aantal dode dieren langs de wegen", zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt.

Vooral vogels en amfibieën zijn de grootste slachtoffers tijdens het voorjaar. "Dan zitten deze soorten in de paringstijd waardoor ze veel actiever zijn", zegt Vercayie. "In de herfst worden vooral vossen en eekhoors aangereden." Natuurpunt roept iedereen op om deel te nemen aan de telling. Via de website dierenonderwielen.be kunnen de tellingen worden doorgegeven. Een interactieve kaart geeft de resultaten in 'real time' weer.