Natuurexperts bezorgd over verzwakte dieren in Oostenrijk en Duitsland: “Zware sneeuwval is dramatisch voor hen”

iStock
Het einde van het winterse weer is nog niet in zicht in Duitsland en Oostenrijk. Weeronline verwacht dat het de komende dagen in beide landen blijft sneeuwen. Tegen volgende maandag komt er in diverse regio’s nog eens 70 tot 100 cm sneeuw bij. De zware sneeuwval teistert niet alleen de inwoners en wintersporters, maar ook de dieren. “Het is dramatisch voor hen”, zegt professor dr. Sven Herzog van TU Dresden aan de Duitse krant ‘Bild’. 

“De dieren in de regio’s zijn sneeuw gewoon, maar zo’n grote hoeveelheid is extreem”, verklaart Herzog. Het dikke sneeuwtapijt zorgt ervoor dat de meeste dieren zich nauwelijks kunnen voortbewegen, wat de zoektocht naar voedsel bemoeilijkt. “Everzwijnen hebben korte pootjes, waardoor ze zich amper een weg kunnen banen door de sneeuw. Sommigen zitten wellicht helemaal vast. Uiteindelijk zullen ze sterven”, klinkt het.

De situatie is ook voor dieren in de lucht problematisch, zo benadrukt vogelexpert Michael Corsmann. “Denk maar aan de steen- en kerkuilen. Zij leven van muizen. Die bevinden zich momenteel onder een dikke sneeuwlaag. Voor de uilen is het daardoor haast onmogelijk om hun prooi te vangen. Met alle gevolgen van dien.”

De Duitse wetenschappers wijzen erop dat de dieren verzwakken door het voedseltekort. “Velen zullen de strenge winter niet overleven. Het sterftecijfer zal aanzienlijk toenemen”, benadrukt Herzog die de hulp van natuurbeheerders inroept. Een woordvoerder van Der Bayerische Jagdverein e.V. laat intussen weten dat ze per helikopter voedsel, zoals zaden en hooi, uitstrooien. 

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.