Na storm van protest: uitgemergelde olifant hoeft niet meer mee te lopen in parade in Sri Lanka

Facebook
Een uitgemergelde olifant hoeft niet meer mee te lopen in een parade in Sri Lanka na een storm van protest op sociale media. Een dierenbeschermingsorganisatie deelde foto’s van de 70-jarige Tikiri en die werden op veel afschuw onthaald. De organisatie van het boeddhistische festival in de stad Kandy liet een dag later weten dat het dier van haar eigenaars niet meer hoefde deel te nemen aan de slotshow van het jaarlijkse tiendaagse evenement.

Het was de Thaise Save Elephant Foundation – die het opneemt voor de Aziatische olifant – die dinsdag de kat de bel aanbond. Ze deelde op sociale media foto’s van Tikiri, die samen met een zestigtal andere olifanten mee moest lopen in een parade voor het populaire Peraherafestival.

Lawaai

Die parade start al vroeg op de avond en duurt tot diep in de nacht, 10 avonden op rij. De olifanten moeten kilometers ver stappen, in de drukte, het lawaai, de rook en het vuurwerk.


“Niemand ziet haar uitgemergelde lichaam of haar verzwakte toestand door het kostuum dat ze draagt”, schreef Save Elephant Foundation bij enkele schokkende foto’s. “Niemand ziet de tranen in haar ogen, die te lijden hebben onder de felle lichten van haar maskers. Niemand ziet dat ze het moeilijk heeft om te stappen, door de korte kettingen rond haar poten.”

Heel wat mensen deelden de post en honderden drukten hun afschuw uit. “Dit is erger dan erg”, klinkt het onder meer. “Ik heb de tranen in mijn ogen. Deze mooie dame moet naar een plek gebracht worden waar ze in alle rust haar oude dag kan slijten. Dit breekt mijn hart.”

Behandeld

Een dag later kwam er al een reactie van de hoofdopzichter van de Temple of the Tooth, die het festival organiseert. Pradeep Nilanga Dela verklaarde aan het Franse persagentschap AFP dat Tikiri woensdag niet zou deelnemen aan de grote finale van het evenement.

Volgens de man hadden de eigenaars van het dier hem verteld dat de “medische toestand” van de olifant dat niet toeliet en dat Tikiri “behandeld werd”. (lees hieronder verder)

Facebook

Onder meer olifantenexpert Jayantha Jayewardene reageerde opgelucht. Hij omschreef de manier waarop Tikiri behandeld werd als “onmenselijk”. “Het dier is duidelijk zwaar ondervoed en is dichtbij haar dood”, klonk het bij AFP. “Eigenaars laten hun olifanten paraderen om er eer van te halen. Ze doen het niet voor het dier zelf. Zoiets zou niet mogelijk mogen zijn.”

Petitie

Dierenrechtenactivisten zijn intussen ook een petitie gestart die de regering van Sri Lanka vraagt om “een einde te maken aan de barbaarse foltering en het misbruik”. Al meer dan 8.000 mensen zouden die volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN getekend hebben. Toeristen worden ook opgeroepen om het festival te boycotten.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michelle Gysens

  Christine, dewee dieren kunnen wel degelijk veel ouder dan 65 worden. Heel duidelijk dat hier wél mishandeling aan vooraf hing. Indien u dit een normaal uiterlijk vind voor een ouder persoon of olifant, denk ik dat u niet nadenkt. Elk dier dat dit soort parades moet lopen of op een andere manier door een mens gebruikt wordt, is al wel degelijk mishandeld van bij de geboorte. Misschien eens wat opzoekingswerk doen. En Roger, in Thailand is wel degelijk zware mishandeling, ik was getuige.

 • Pascale De Block

  De manier waarop mensen met dieren omgaan is schrijnend. Dieren zouden nooit als amusement voor de mens mogen dienen. Hetzelfde met dolfinariums, deze dieren lijden ongelooflijk. Triest...als men de beschaving afmeet naar hoe de mens dieren behandeld is het maar pover gesteld met ons.

 • Christine Laevers

  De gemiddelde leeftijd van een olifant is 65 jaar. Dit 70- jarig dier is aan het doodgaan. En misschien heeft die wel voldoende eten gekregen. Denkt iedereen nu dat als een olifant van ouderdom sterft, die nog vol in het vlees zit ? Zelfs bij mensen is dit niet zo. Die parades mogen van mij ook ophouden hoor, maar protest daar tegen dan wel op een degelijke manier graag.

 • Susie Casteleyn

  Afschaffen dat gesjol met de dieren, olifanten, paarden, kamelen, ezels enz... Dat zijn landen die medelijden en armoede aanprijzen behalve met dieren dan steken ze niet nauw. Gewoonweg afschuwelijk ik heb de beelden weg geskrolt. Hier leeft toch wangebroed op onzen bol.

 • Roger Van den Bergh

  Marianne VdL moet beter opletten. In Thailand worden de olifanten goed verzorgd en worden zelfs verpleegd als ze gehandicapt werden door mijnen in buurlanden. De bewuste olifant werd uitgehongerd in Sri Lanka en dat is een ander land! (ligt aan de zuidpunt van India op duizenden km van Thailand)