Na 200 miljoen jaar en door toedoen van de mens: één van 's werelds grootste vissen officieel uitgestorven

RV
Een van de grootste zoetwatervissoorten ter wereld is officieel uitgestorven. Het gaat om de Chinese lepelsteur, die 200 miljoen jaar wist te overleven en tot de jaren 70 geen ongewone verschijning was in de de langste rivier in Azië. De mens maakte er een einde aan.

De Chinese lepelsteur kon 7 meter lang worden en tot 450 kilo wegen. De vis is waarschijnlijk ten onder gegaan door overbevissing en de aanleg van dammen in de Jangtsekiang, waardoor hij niet meer kon paaien in de bovenloop van de rivier.

Beschermde soort

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de lepelsteur tot beschermde soort verklaard en in 2009 bestempeld als ernstig bedreigd. Dat heeft niets uitgehaald. Vissers die recent naar sporen zochten van de vis, vonden helemaal niets. Daarom zijn Chinese experts er nu van overtuigd dat de vis tussen 2005 en 2010 compleet is verdwenen.


China heeft vorige week een 10-jarig verbod op commerciële visvangst uitgevaardigd in ruim 300 beschermde natuurgebieden langs de Jangtsekiang. Over de hele lijn bleken bedreigde diersoorten daar achteruit te zijn gegaan.
78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Vanalderweireldt

  De mens is de grootste parasiet op deze planeet, en heeft er als geen ander aanleg voor om zijn eigen habitat te vernietigen. MensDOM - DierenRIJK.

 • Christophe Moser

  We moeten dinosauriërs clonen, daar zit meer vlees aan.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Het is gewoon de natuur !? Nogal symplistisch. Kop in het zand en het probleem is er niet.

 • Ivan De Bakker

  Zullen we eens een lijstje maken van wat er zoal uitgestorven is nog voor er van de mens sprake was? Zoiets heet evolutie. Soorten passen zich aan of verdwijnen.

 • Kevin Vlaeminck

  En binnen een x-aantal verschijnt de soort plots weer, net zoals bij veel soorten waarvan men dacht dat het uitgestorven was. Of hebben elke mm3 zoetwater afgezocht? Het is de eerste diersoort niet die zijn vertrouwd stekje achter zich laat omdat het hem niet meer aanstaat en andere oorden opzoekt...