Exclusief voor abonnees

Mysterie ontrafeld: militaire sonar maakt walvissen suïcidaal

Het onderzoek focuste op de spitssnuitdolfijnen, een walvissoort, rond de Canarische Eilanden.
whaleopedia Het onderzoek focuste op de spitssnuitdolfijnen, een walvissoort, rond de Canarische Eilanden.
Er bestaat een link tussen het gebruik van geluidspulsen - waarmee militairen onder water navigeren of duikboten detecteren - enerzijds en massale strandingen van walvissen anderzijds. Dat blijkt uit een recente studie. Wetenschappers pleiten voor een verbod op actieve sonar om de walvissen te beschermen. De sonargeluiden drijven de dieren tot zelfmoord.

Mariene biologen waarschuwen er al langer voor dat de zintuigen van de walvis schade kunnen oplopen door sonar, een techniek die gebruikmaakt van geluid om onder water te navigeren of om andere voorwerpen te detecteren. De ongewone geluiden, afkomstig van vaartuigen, brengen de dieren in verwarring. Door een schrikreactie krijgen ze decompressieziekte, wat de dieren tot zelfmoord drijft.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luke Vincke

    Was jaren geleden al gekend maar werd toen door militairen in de doofpot gestopt. Twee grote daders; sonars van duikboten en boeien op de zeebodem om passerende duikboten te traceren. Deze sonars vernietigen eenvoudig de hersens van walvissen, dolfijnen, enz.

  • Ronald Van Beneden

    Als wetenschappers het dertig jaar geleden al zeiden werd het weggelachen.