Mug is grotere stoorzender dan snurkende partner

Eén op de vijf slaapt uur minder door zoemende muggen

Getty Images
Anders dan je misschien zou verwachten, hebben stadsbewoners meer last van muggenbeten dan wie op het platteland is neergestreken. Dat blijkt uit een bevraging van 1.000 Belgen. "In de natuur steken muggen ook koeien, schapen en vogels", verklaart expert Bart Knols. "Bovendien bestaat er zoiets als een stadsmug."

Het minst aangename bijeffect van warme lentedagen is de vrouwtjesmug die uit haar winterslaap ontwaakt - dat gebeurt bij temperaturen vanaf 16 graden. Vooral in de slaapkamer hebben we last van die tendens. Eén op de vijf Belgen geeft aan meer dan een uur nachtrust te verliezen door het gezoem rond zijn of haar hoofd, zo blijkt uit een enquête van insectenbestrijder Vapona. Liefst 63% beschouwt de mug als één van de grootste nachtelijke stoorzenders, méér nog dan een snurkende partner (38%).

Zes op de tien stedelingen geven aan dat ze tijdens het muggenseizoen dagelijks gestoken worden, wat 40% méér is dan 'op de buiten'. "Dat klinkt contradictorisch, maar is eigenlijk logisch", weet muggenexpert Bart Knols. "Op het platteland heeft de gewone steekmug, de culex pipiens pipiens, keuze uit meer slachtoffers: ze prikken er ook dieren." Daarnaast is er ook de variant culex pipiens molestus, die een specifieke voorkeur heeft voor mensenbloed. "En die komt vooral in de stad voor, onder meer in metrostations. Daar is het warmer dan bovengronds, waardoor sommige muggen niet in een winterslaap geraken. Ze zijn het hele jaar actief, zuigen meer bloed en leggen ook sneller eieren, tot wel 100 per keer. Zo komen er steeds meer muggen bij." Ook de klimaatopwarming doet de muggenpopulatie aangroeien - de koelbloedige insecten gedijen nu eenmaal beter bij hogere temperaturen.

Om de vervelende beestjes de baas te kunnen, raadt Knols aan om "vier verdedigingslinies" op te werpen. "Let erop dat je rondom het huis alle bronnen van stilstaand water opruimt - denk aan een emmer met regenwater. Controleer daarnaast op dakgoten die slecht afwateren: een perfecte broedplaats voor muggen. Gebruik verder een fysieke barrière, zoals muggengaas of een hordeur. Als laatste redmiddel kan je in de slaapkamer een 'muggenstekker' gebruiken of een muskietennet boven je bed hangen." 

rv