Modewereld weigert wol van "opengesneden" schapen

UNKNOWN

Britse modeketens dreigen om wol van Australische schapenhoeders die 'mulesing' doen op hun lammetjes te boycotten. 'Mulesing' is (zonder verdoving) wegsnijden van repen vlees aan het achterste van hun dieren. Zo kunnen vliegen hun eitjes niet in de vacht van de dieren leggen ('flystrike') en kunnen de vliegenlarven het schaap niet levend opeten. Dat staat in de Britse krant The Guardian.

Zonder verdoving
Zes jaar geleden al beloofden de schapenhoeders om te stoppen met deze barbaarse techniek, nadat dierenrechtenorganisatie Peta gedreigd had met een boycot. Maar volgens de laatste cijfers worden er elk jaar ongeveer 20 miljoen schapen opengesneden wanneer ze enkele weken oud zijn. Dat wordt traditioneel zonder verdoving gedaan.

Trage, afgrijselijke dood
De Australische Nationale Boerenfederatie zegt dat 'mulesing' de meest effectieve en praktische mannier is om het risico op 'flystrike' te verminderen. Het littekenweefsel dat na het opensnijden groeit, zou te dik zijn voor de vliegen om hun eitjes in te leggen. "Zonder die techniek, zullen tot drie miljoen schapen per jaar een trage en afgrijselijke dood sterven."

Noodzakelijk
De Australische dierenbescherming geeft toe dat het een noodzakelijke procedure is: "Het risico op flystrike bij opengesneden schapen is 1 tot 3 procent. Anders is dat 40 tot 100 procent." Australië is de grootste wolproducent ter wereld. 80 procent van de export gaat naar China. In Europa is Italië de grootste invoerder van Australische wol. (adb)