Miljoenen trekvogels sneuvelen in Afrikaanse vangnetten

De 'grootste val ter wereld' staat langs de Afrikaanse kust van de Middellandse Zee.
NABU - Holger Schultz De 'grootste val ter wereld' staat langs de Afrikaanse kust van de Middellandse Zee.
Over een strook van 700 kilometer langs de kust van de Middellandse zee, van Libië tot Israël, staan vijf meter hoge vangnetten. Dat ontdekte een reportageploeg van de Duitse omroep Bayerischer Rundfunk in Egypte. Doel? Vogels vangen voor lokale consumptie. Natuurorganisaties staan op hun achterste poten.

Naar schatting 10 miljoen trekvogels, waaronder heel wat Europese broedvogels, zouden jaarlijks de dood vinden in de 700 kilometer aan vangnetten. Bioloog Holger Schulz, die met het reportageteam meereisde, zegt dat die schatting waarschijnlijk nog voorzichtig is. "Dat men met grote vangnetten werkt, was bekend, maar niet van zó'n omvang. Dat is nieuw."

Lars Lachmann, vogelexpert bij NABU (Nature and Biodiversity Conservaton Union), ziet de netten als een extra verklaring voor de achteruitgang van bepaalde vogelsoorten: "Een groot aandeel van onze soorten heeft al af te rekenen met habitatverlies en klimaatsveranderingen: populaties van soorten als fitis, nachtegaal, tapuit en nachtzwaluw moeten hier enorm onder lijden."

Arabische Lente
De praktijk zou overigens ook in Egypte zelf verboden zijn. "Er zijn duidelijke restricties betreffende de lengte en hoogte van de netten. Die beperkende reglementering wordt echter totaal genegeerd", meldt de studiedienst van het Vlaamse Natuurpunt. De beschikbaarheid van spotgoedkope Chinese netten en het beperktere centrale gezag in die contreien sinds de Arabische Lente, hebben de situatie vermoedelijk de pan doen uitswingen.

Natuurpunt weet dat Nature Conservancy Egypt, de Egyptische partner van NABU, momenteel een lokale campagne op poten zet, onder meer door de omvang van het probleem in kaart te brengen en te monitoren. NABU houdt daarnaast een petitie tegen de vogelvangst in Egypte en omstreken. De petitie zal worden overgemaakt aan de Egyptische Ambassade en de Duitse regering, zodat de internationale druk kan worden opgevoerd.

NABU - Holger Schultz
NABU - Holger Schultz