Exclusief voor abonnees

Miljoenen prooien per jaar, maar kat richt toch geen ecologische ravage aan

Een kat relaxt in een zetel. Moeten we hen voortaan binnen houden?
thinkstock Een kat relaxt in een zetel. Moeten we hen voortaan binnen houden?
De huiskat is een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, schrijven Nederlandse onderzoekers en bovendien, zeggen ze, is het illegaal om ze naar buiten te laten gaan. Een kwart van de Vlaamse huishoudens heeft er eentje rondlopen. Hoeveel slachtoffers maken ze in Vlaanderen, en zijn we medeplichtig aan een ecologische ravage? We vroegen het aan moraalwetenschapper Rutger Lazou, auteur van het pas verschenen boek ‘De toekomst van de kat’.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Cobbaert

  Alle geluk dat de vossen en wolven enkel niet beschermde diersoorten doden ,anders moeten we deze ook allemaal binnen houden,en dat zijn er heel wat.

 • Mieke Vhuyst

  Achter die schattige en manipulatieve facade huist een hyperatletische perfect geëvolueerde jager die dood en verminkt voor het plezier. Dat is natuurlijke selectie en hoe mooi en sereen sommige bomenknuffelaars de natuur ook mogen vinden, de realiteit is een totaal ander verhaal. De wreedheid van de natuur is hét bewijs dat er geen God is en indien die er wel is, is hij een sadist buiten categorie. Dat terzijde, mijn katten blijven binnen mijn domein. Voor hun eigen veiligheid.

 • Kathy De Milliano

  De mens is met alle insecticiden die ze gebruiken op de velden, in de tuinen, etc, de grootste moordenaar. Geen insecten meer die op de voorruit kleven na een auto-rit toch? Vroeger ging de voorruit na 1 rit vol. Geen insecten = geen vogels, etc. Dat ze eerst eens in eigen boezem kijken. Of zit er weer een nieuwe tax aan te komen? Ze moeten toch wát uitvinden daarvoor...

 • Dirk Caers

  De huiskat werd al eeuwen geleden geïntroduceerd op dit continent. Als de kat de oorzaak was van de daling van het vogelbestand, dan zouden alle vogels al in de middeleeuwen verdwenen moeten zijn.

 • André Van Laethem

  Wat dan met de losgelaten vossen ? Losgelaten wolven ? En over een huiskat gaan ze komen zeveren