Meeuwen die uit Vlaanderen vertrokken vluchtten naar Nederland

Een zilvermeeuw pakt een stuk brood uit een cateringkar.
ANP Een zilvermeeuw pakt een stuk brood uit een cateringkar.
De meeuwen aan de Belgische kust zijn stilaan een bedreigde diersoort. In zes jaar tijd is hun aantal haast gehalveerd, meldden we gisteren al.  Waar zijn  de 'ratten van de Noordzee' aldus burgemeester Leopold Lippens van Knokke, dan wel gebleven? Welnu: Nederland. "Aan de hand van ringenonderzoek weten we dat een deel van de Belgische meeuwen zich in het Nederlandse deltagebied heeft gevestigd'', zegt onderzoeker Koen Van Muylem.

De meest gehate vogel van Vlaanderen, zoals De Standaard de meeuw omschrijft, maakt lastige tijden door. Kustgemeenten grijpen naar harde middelen in de strijd tegen de krijsende, ontlastende vogels die hun jachtterrein naar vuilniszakken en etensresten hebben verlegd.  Drones speuren naar nesten, brandweermannen worden het dak op gestuurd om hun eieren kapot te prikken. Blankenberge stopt zelfs anticonceptiemiddel in hun voer.

Met effect, blijkbaar. Uit cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) blijkt dat het aantal grote meeuwen in ons land hard achteruitgaat. Vorig jaar waren er minder dan 5.000 broedkoppels over. In 2012 waren dat er nog dik 7.800. Op de nieuwe Rode Lijst van Vlaamse vogels krijgen de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw het predicaat 'bijna in gevaar'.

De geïntensiveerde jacht van gemeentelijke bestrijdingsdiensten op de vliegende overlastgevers is overigens maar één van de oorzaken van die achteruitgang, zegt onderzoeker Koen Van Muylem van het Inbo. "Ook speelt mee dat hun leefruimte in beslag is genomen door de industrie."

Zo broedden vroeger veel meeuwen op braakliggende terreinen, die inmiddels zijn ingelijfd door de uitdijende haven. Vervolgens verkasten ze naar de daken van bedrijven, waar ze werden verjaagd. Ook in de duinen en weiden zijn de vogels niet veilig: ze worden vaker opgegeten, want er leven veel meer vossen dan vroeger. Waar de Belgische pechvogels zijn gebleven? Welnu: in Nederland. "Aan de hand van ringenonderzoek weten we dat een deel van onze meeuwen zich in het Nederlandse deltagebied heeft gevestigd'" zegt Van Muylem. "Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn Belgische meeuwen terechtgekomen."

De meeuw heeft de stad als biotoop ontdekt. Maar kun je de meeuw daar de schuld van geven?

Albert de Jong (Sovon Vogelonderzoek)

Die trend bevestigt Deltamilieu Nederland, dat jaarlijks over het aantal broedvogels in de kustgebieden rapporteert. Maar ondanks die Belgische immigranten is ook in Nederland reden tot zorg. Tussen 1990 en 2016 is het aantal broedparen zilvermeeuwen met de helft gedaald, tot 45.000. Nog altijd een veelvoud van het aantal in ons land. "Maar als de trend doorzet, belandt de soort ook in Nederland over een paar jaar op de Rode Lijst", zegt woordvoerder Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek aan onze collega's van het Algemeen Dagblad (AD). 

Ook bij de noorderburen kampen de meeuwen met dezelfde bedreigingen als bij ons. Dat er ginds zoveel meer zitten, komt vooral doordat Nederland een langere kustlijn heeft: van de Zeeuwse eilanden tot de Waddeneilanden broeden kolonies. Maar ook daar vinden ze minder voedsel en rukt de vos op.

Stad

Juist die bedreigingen leiden er volgens onderzoekers toe dat meeuwen naar de stad trekken. Waar ze vuilniszakken kapot pikken en ijshoorntjes aanvallen. De Jong: "De meeuw heeft de stad als biotoop ontdekt. Maar kun je de meeuw daar de schuld van geven? Je kunt het ook omdraaien: wij hebben ervoor gezorgd dat hier meer eten voor ze te vinden is."
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Koen Verbeeck

  Hun aantal gedaald??? Nog nooit zoveel van die rotvogels geweten..

 • armand mudah

  willy jij woont zeker niet in een daar meeuwen geterroriseerde buurt meewen horen op zee niet in de kussteden ,

 • Willy Gys

  Mens toch wat een overdrijving van sommigen. Meeuwen horen bij de zee, met hun typische gekrijs. Prachtige vogels trouwens

 • Gerard ceulemans

  Dat zijn nu eens zeer slimme dieren, ze ontvluchten Belgie. Maar domme Vlamingen zien niet eens wat hier gebeurd en nog zal gebeuren. Altijd maar klagen en zagen onder elkaar en alles laten berusten.

 • Carlos Miguel

  begrijpelijk, met al die beach bars tegenwoordig.